Moslima's in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Moslims vaker slachtoffer van discriminatie vanwege hun geloof

Moslims hebben het afgelopen jaar vaker melding gemaakt van discriminatie vanwege hun geloof dan in 2014. Soms kregen ze ook te maken met fysiek geweld.

Bij de politie, de antidiscriminatievoorzieningen (ADV's) en de meldpunten voor discriminatie op internet zijn afgelopen jaar honderden meldingen binnengekomen. Bij de meeste instanties gaat het om een verdubbeling van het aantal klachten in vergelijking met een jaar eerder.

De politie heeft alle meldingen geïnventariseerd in het rapport Discriminatiecijfers in 2015.

De politie zelf noteerde afgelopen jaar 439 incidenten. Dat is meer dan een verdubbeling van het aantal in het jaar daarvoor. Relatief vaak kwamen die meldingen over discriminatie vanwege geloof binnen bij de politie in Amsterdam en Den Haag.

Online discriminatie

De twee meldpunten voor discriminatie op internet (MiDN en MDI) zagen het aantal meldingen over discriminatie met een islam-achtergrond ook vrijwel verdubbelen. Daar steeg het aantal tot 472.

Volgens het rapport heeft de toename van het aantal meldingen bij die internetmeldpunten vooral te maken met de (online) discussies in de samenleving over de toestroom van asielzoekers naar Europa en de terroristische aanslagen in Parijs. Er was een piek van discriminerende uitingen aan het adres van 'buitenlanders', 'allochtonen', 'vluchtelingen' en 'asielzoekers' in het vierde kwartaal van 2015.

Fysiek geweld

Bij het meldpunt Meld Islamofobie kwamen in 2015 158 meldingen binnen, waarvan bijna de helft afkomstig was uit Zuid-Holland. Bij dit meldpunt had één op de vijf meldingen te maken met fysiek geweld tegen moslims. Vooral vrouwen met een hoofddoek of mannen die zichtbaar moslim zijn lijken slachtoffer te zijn geweest, valt te lezen in het rapport.

Bij de antidiscriminatievoorzieningen (ADV's) nam het aantal meldingen van moslims die discriminatie ervaren vanwege hun geloof toe van 165 in 2014 naar 240 in 2015.

Paul van Musscher, die namens de Nationale Politie betrokken was bij de samenstelling van het rapport, noemt discriminatie onaanvaardbaar. "Het berokkent veel leed bij slachtoffers en het ontwricht de maatschappij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl