In tijden van de vermissing hingen er in de omgeving overal affiches (2013)
NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak over moord Visser en Severein in Spanje van start

Vandaag begint de rechtszaak tegen de verdachten van de moord op Ingrid Visser en Lodewijk Severein. De twee werden in het voorjaar van 2013 in Spanje vermoord. De zaak uitgelegd in vijf vragen.

Wie waren Ingrid Visser en Lodewijk Severein?

Ingrid Visser was een top-volleybalster die 17 jaar meedraaide in de wereldtop. Zij speelde veel in het buitenland. Tussen 2009 en 2011 speelde ze voor de Spaanse volleybalclub CAV Murcia 2005.

Haar partner Lodewijk Severein was ondernemer. De zakenman was nauw betrokken bij de wereld van het volleybal, als speler, sponsor en teammanager van het Nederlandse team. Hij investeerde in verschillende bedrijven en in de volleybaltijd in Murcia bedacht hij dat hij een deel van zijn vermogen wilde gaan beleggen in Spanje. Hij ging in zee met de manager van de volleybalclub in Murcia, Juan Cuenca.

Samen wilden ze een marmergroeve ten noorden van Murcia gaan verkopen, met veel winst. Severein schoot geld voor en ging op zoek naar mogelijke kopers.

Ingrid Visser en Lodewijk Severein

Wat gebeurde er op 13 mei 2013?

Op die dag hadden Severein en Visser een afspraak met Cuenca. De zakendeal over de marmergroeve loopt stroef, de Spaanse zakenpartner Cuenca komt zijn afspraken niet na. De exploitatie van de groeve komt niet van de grond. Severein en Visser hebben beiden nog geld tegoed van Cuenca.

Bij het sportpaviljoen van Murcia verwacht het stel Cuenca te ontmoeten, maar in plaats daarvan worden ze er op straat aangesproken door een voor hun onbekende vrouw die vraagt of ze een afspraak hebben. Zij brengt hen met haar auto naar de afspraak. De volgende ochtend blijkt dat Visser en Severein niet zijn uitgecheckt uit hun hotel en dat ze niet zijn komen opdagen in een kliniek voor een afgesproken consult.

Als het stel twee dagen later niet zoals gepland terugkeert naar Nederland, slaat de familie alarm. Zijn ze misschien verongelukt? De politie wordt ingelicht. Op 19 mei melden plaatselijke kranten de vermissing.

Een week later blijkt dat Visser en Severein op brute wijze zijn vermoord. Hun lichamen zijn in stukken gezaagd en begraven in een citroenboomgaard. In het sectierapport staat dat er extreem geweld is gebruikt, maar marteling wordt uitgesloten.

Op de plek waar de Spaanse politie de lichamen van Ingrid Visser en Lodewijk Severein heeft aangetroffen liggen bloemen uit Nederland (foto uit 2013)

Wie zijn de verdachten?

Vanaf vandaag staan gedurende bijna twee maanden drie hoofdverdachten terecht; Juan Cuenca en twee Roemenen. De Roemenen worden ervan verdacht tegen betaling de moorden te hebben gepleegd en te hebben geholpen de lichamen te laten verdwijnen.

Of de verdachten veel gaan vertellen, is de grote vraag. Tot nu toe waren ze niet erg spraakzaam over de zaak. Ze beschuldigen vooral elkaar. Er is een lijvig onderzoeksrapport met daarin verklaringen van rechercheurs, familieleden en vrienden van de Visser en Severein en getuigen.

  • EPA
    Verdachte Juan Cuenca
  • EPA
    Verdachte Valentin Ion
  • EPA
    Verdachte Constantin Stan

Waarom begint de rechtszaak nu pas?

Correspondent Edwin Winkels legt uit dat de Spaanse justitie doorgaans traag werkt, maar dat deze moordzaak voor Spaanse begrippen best snel begint. De verdachten zitten nu drie jaar in voorarrest. Of ze schuldig of onschuldig zijn, wordt bepaald door een volksjury.

Op de eerste dag van de zitting is de selectie van de negen juryleden uit twintig kandidaten. Mogelijk duurt die selectie de hele dag. Het Openbaar Ministerie eist tegen elk van de drie verdachten 50 jaar gevangenisstraf.

Is er in Spanje veel aandacht voor deze rechtszaak?

Er is veel belangstelling voor deze zaak. Dat komt volgens Winkels door de aard van de misdaad; een brute moord op buitenlanders. De Spanjaarden zijn erg benieuwd naar het motief van de daders. Er is ook veel media-aandacht, meer dan honderd journalisten uit Spanje en het buitenland zijn geaccrediteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl