Kippen moeten Amsterdamse ouderen bij elkaar brengen
Teddyberen, katten of honden: iedereen heeft wel een idee bij een knuffeldier. De bewoners van verzorgingshuis Flevoland krijgen binnenkort hun eigen knuffeldieren in huis: 'knuffelkippen'. Hun belangrijkste taak is niet knuffelen met mensen, maar bijdragen aan sociaal contact tussen ouderen.
Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen. Meer dan een miljoen 55-plussers voelen zich eenzaam en hebben beperkt sociaal contact, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds. Vrijwilligers zetten zich in om eenzaamheid te voorkomen. Een van hen is Vera Broos, projectleidster van 'HenPower Eitje', het kippenproject in Amsterdam.
"Het is de bedoeling dat we de mensen gaan samenbrengen rondom de kippen. De knuffelkip zelf is geen therapiedier, maar is eigenlijk een katalysator voor het gewenste sociale effect: meer sociaal contact", zegt Broos. "Oudere mensen hebben vaak herinneringen aan vroeger als ze kippen zien. Het maakt verhalen los bij mensen, vooral bij personen met dementie."
Het zien van kippen maakt verhalen los bij mensen, vooral bij personen met dementie.
Bij het nieuwe kippenhok in het verzorgingshuis worden straks ook activiteiten georganiseerd, waarin voornamelijk kunst centraal staat. Met HenPower Eitje worden creatieve workshops ontwikkeld, die bij de bewoners verhalen moeten losmaken.
"De komende maand is het thema 'ei', dat onder meer gebruikt wordt als smaakconcept. Ouderen gaan bijvoorbeeld eetbare vogelnestjes maken", vertelt Broos.
De projectleidster vertelt dat ze goed inziet dat de kippen in de buitenlucht horen en niet gemaakt zijn voor mensen. Toch kunnen mensen ook een positieve invloed hebben op de dieren, zegt ze.
Een kip die gewend is aan mensen en goed behandeld wordt, is volgens Broos een potentiële knuffelkip. De knuffelkippen krijgen een ruim hok in de binnentuin van het Amsterdamse verzorgingshuis.