Massale steun Bosnische Serviërs voor omstreden feestdag
In Bosnië en Herzegovina hebben Bosnische Serviërs zich in een omstreden en illegaal referendum massaal uitgesproken voor een 'Dag van de Servische Republiek'. De organisatoren van de volksraadpleging zeggen dat 99,8 procent van de stemmers het instellen van de feestdag op 9 januari steunt.
Het referendum werd gehouden in het Servische deel van het land. Bijna driekwart van de stemmen is inmiddels geteld. De opkomst lag tegen de 60 procent. Het referendum wordt door velen gezien als een stap richting afscheiding van het Servische deel van Bosnië en Herzegovina, wat zou kunnen leiden tot nieuw geweld.
Het constitutioneel hof verbood het referendum en de dag zelf. Die is volgens het hof discriminerend voor de andere bevolkingsgroepen in het land. 9 januari is de dag dat in 1992 onder leiding van Radovan Karadzic de Servische republiek werd uitgeroepen met een bloedige burgeroorlog tot gevolg.
'Ik ben trots op de Serviërs'
Milorad Dodik, de president van de Republika Srpska, zette toch door. Hij stelt dat het referendum de geschiedenis in zal gaan als de dag van de Servisch zelfbeschikking. "Ik ben trots op de Serviërs die zijn gaan stemmen", zei de president in Pale, een plaats bij Sarajevo waar in de burgeroorlog het hoofdkwartier van de Bosnische Serviërs was.
Volgens westerse diplomaten overtreedt het referendum de afspraken in de Dayton-akkoorden. Dat kan leiden tot sancties of vervolging van de organisatoren. Dodik zegt niet bang te zijn voor vervolging.