Honderden asielzoekers wonen op dit moment in de oude cellen van de Bijlmerbajes. Niet echt de meest gezellige woonplek, vandaar dat het kunstenaarsduo Haas&Hahn bezig is het betonnen gebouw met felle kleuren te beschilderen.
'Do you want to paint? Just ask', staat er op een bordje bij de ingang. "Iedereen mag meedoen", zegt Dre Urhahn. "Het is leuk om te zien hoe enthousiast er wordt gereageerd. Bewoners vervelen zich of zitten met verhalen die ze willen delen. Het schilderen is ook een manier om ze met elkaar in contact te brengen."
Het duo had de Bijlmerbajes al op het oog voordat bekend werd dat er asielzoekers in gehuisvest zouden worden. "De grote, grijze torens hebben een bijzondere geschiedenis en zijn goed zichtbaar in de Amsterdamse skyline", vertelt Dre Urhahn. "Het leek ons mooi om ze te transformeren. Toen we hoorden dat er een azc in zou openen, viel alles op zijn plek."
De Afghaanse Mansur, die sinds augustus in het azc woont, is blij met de schilderingen. "Toen ik hier kwam wonen, had ik het zwaar. Er was geen internet en ik kende hier niemand. De kamers leken nog een beetje op een cel. Maar nu gaat het beter. Als je van een afstandje komt aanlopen, zie je de gekleurde muur. Dat is te gek."
Zelf helpt hij ook mee met schilderen. "Ze leren me de juiste techniek. Misschien ben ik straks zo goed dat ik schilder word."
Van Rio naar de Bijlmerbajes
Het is niet de eerste keer dat Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn opvallende gebouwen in de verf zetten: ze beschilderden eerder een van de favela's van Rio de Janeiro.
"We kiezen bewust voor locaties met een bijzonder verhaal", vertelt Urhahn. "Met ons werk willen we plekken en de waardering die ze krijgen veranderen."
Het duo werkt altijd samen met de plaatselijke bevolking. "We laten buurtbewoners meewerken bij het ontwerpen en schilderen. Want als je iemands huis schildert, moet je hem daar bij betrekken."
Heel de Bijlmerbajes in kleur
Met het COA is afgesproken om de lage gebouwen bij de ingang van de Bijlmerbajes te beschilderen, maar Haas&Hahn hoopt door te pakken. "Het is onze droom om geen centimeter onbeschilderd te laten. De gesprekken daarover lopen nog. We wachten het af."