Een op de drie kinderen weet niet wat zijn school doet tegen pesten
Een derde van de schoolkinderen weet niet wat zijn of haar school tegen pesten doet. Dat meldt De Kindertelefoon op basis van een onderzoek onder duizend scholieren.
Twee derde van de ondervraagde kinderen is wel eens gepest. Een kwart geeft toe zelf wel eens iemand te pesten.
Een derde van de kinderen weet niet bij wie hij of zij op school terechtkan om over pesten te praten. Volgens De Kindertelefoon zou de helft van de scholieren wel naar zo'n vertrouwenspersoon gaan als ze gepest worden.
Wettelijk verplicht
Sinds vorig jaar zijn basisscholen en middelbare scholen wettelijk verplicht om maatregelen te nemen tegen pesten. Elke school moet bijvoorbeeld iemand aanwijzen met wie kinderen en ouders kunnen praten over pesten.
Volgens De Kindertelefoon zorgt de nieuwe wet er nog niet voor dat kinderen minder gepest worden. De hulplijn voor kinderen vindt dat ouders, leraren en andere betrokkenen meer tegen pesten moeten doen.
De Kindertelefoon deed het onderzoek omdat vandaag de Week Tegen Pesten begint.
Het aantal kinderen dat gepest wordt is de afgelopen twee jaar minder geworden. Op de basisschool werd in 2014 14 procent van de kinderen 1 keer of vaker per maand gepest. In 2016 is dat percentage gedaald naar 10 procent. In het voortgezet onderwijs is er een daling van 11 naar 8 procent.
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs noemt de nieuwste cijfers "ontzettend goed nieuws", maar er is moet nog veel gebeuren. "We moeten blijven vechten voor een veilige schoolomgeving. Elk kind dat wordt gepest, is er een te veel", aldus Dekker.