Geldverspillend treintje symbolisch voor EU-deceptie in Hongarije
Het spoor loopt zeven kilometer door het Hongaarse platteland en de geboortestreek van premier Victor Orbán. Een nostalgisch locomotiefje, dat Brussel 2 miljoen euro kostte, rijdt vlak langs de Pancho Arena: de belichaming van Orbán's voetbalimperium.
De trein moest het gebied een toeristische impuls geven, maar de wagon blijft vaak leeg. "Dit is geldverspilling", zegt een voorbijganger. "Als ze nog meer conducteurs aannemen is er meer personeel dan passagiers. Het zal nooit rendabel worden."
Het prestigeproject van de premier staat symbool voor de teleurstelling van de Hongaren in de Europese Unie. De boodschap 'samenwerking is de oplossing' tijdens de EU-top in Bratislava morgen zal naar verwachting dan ook weinig gehoor vinden in Hongarije.
Hongarije ontvangt jaarlijks ongeveer zes miljard euro aan subsidie van Europa. Toch levert het de inwoners weinig op, zegt de Hongaarse politicus Márton Gyöngyösi. Hij is parlementariër van de ultranationalistische Jobbik-partij. Na de Fidesz-partij van Orbán is dat de grootste partij van het land.
"Regeringen houden ervan de subsidies te gebruiken voor politiek vertoon. Maar omdat de pleinen zijn opgeknapt en de gebouwen er mooi uitzien betekent dat niet dat iemand hier wil blijven wonen. We moeten ons richten op de mensen en niet op uiterlijk vertoon."
'Efficiënt in subsidieverspilling'
Gyöngyösi vindt het treintje door de geboortestreek van Orbán een "perfect voorbeeld van verspilling van Brussels geld". Zulke bouwprojecten leveren volgens hem weinig op en zijn vooral politieke sier. "Orbán is zeer efficiënt in het verspillen van EU-subsidie."
Dat Brussel vooral geld steekt in de verkeerde projecten is niet het enige probleem, zegt Gyöngyösi. De EU is volgens hem een superstaat die landen dominant zijn wil oplegt. "Veel mensen keuren dit af, niet alleen in Hongarije. Dat verklaart de opkomst van Euro-sceptische partijen in heel Europa."
De vluchtelingenquota is zo'n eis van de EU die in veel landen verkeerd valt. Europese landen zijn verplicht een bepaald aantal vluchtelingen op te nemen, maar Hongarije en andere Oost-Europese landen verzetten zich daartegen.
Nee tegen meer vluchtelingen
Op 2 oktober houdt Hongarije een referendum over het verplichte vluchtelingenquotum. Het lijkt er sterk op dat de EU op een massaal 'nee' kan rekenen. Een meerderheid in de Hongaarse politiek verwerpt de Europese vluchtelingenquota.
"Het is een dictaat. Het doet mij erg denken aan de Sovjet-tijd toen we ook voorstellen kregen", herinnert Gyöngyösi zich. "Maar iedereen wist dat het in feite dictaten uit Moskou waren."