Bert van Oostveen, Michael van Praag, Jean-Paul Decossaux en Gijs de Jong van de KNVB
NOS VoetbalAangepast

Chaos in Zeist: kroniek van een jaar onrust

De crisis in de Zeister bossen gaat onverminderd door. De mislukte EK-kwalificatie van het Nederlands elftal, het vertrek van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal, de soap rond Ruud Gullit en Hans van Breukelen, de aanstelling van Gijs de Jong als opvolger van Van Oostveen. Het is allemaal nog niet genoeg op het bondsbureau van de KNVB.

De eredivisieclubs zegden woensdag het vertrouwen op in de raad van commissarissen van de voetbalbond. Ze zijn de onnavolgbare wegen die de bond bewandelt bij benoemingen en ontslagen meer dan zat. De clubs eisen verandering en verbetering. De aanstelling van De Jong als nieuwe man staat daardoor ineens op losse schroeven.

Het is een koningsdrama in meerdere delen, waarvan de rode draad moeilijk te zien is. Hoe zat het ook alweer? Wat was de proloog? In welke volgorde volgden de gebeurtenissen elkaar op? Het begon bij de onthutsende kwalificatiereeks van Oranje voor het EK van deze zomer.

13 oktober 2015

Voor het eerst sinds 2002 kwalificeert het Nederlands elftal zich niet voor een eindtoernooi. Guus Hiddink is dan al vertrokken als bondscoach. Maar ook zijn opvolger Danny Blind krijgt Oranje niet aan het voetballen. En dus gaat Nederland een Oranjeloos EK tegemoet, in tegenstelling tot liefst 24 andere Europese landen.

2 maart 2016

"Ik denk dat je Houdini en Hans Klok tegelijkertijd nodig hebt om als Twente hier uit te komen" en "Ik acht de kans klein dat FC Twente volgend jaar betaald voetbal speelt". De uitspraken van Bert van Oostveen over de toekomst van FC Twente liegen er niet om. Ze zijn keihard, maar blijken zonder waarde. Twente speelt ook dit seizoen gewoon eredivisievoetbal. Het levert Van Oostveen veel kritiek op.

17 juni

Hans van Breukelen wordt aangesteld als nieuwe technisch directeur bij de voetbalbond. De KNVB benaderde eerder Louis van Gaal voor de functie. De trainer, toen net ontslagen bij Manchester United, bedankt echter voor de eer. De keuze voor Van Breukelen wordt door lang niet iedereen begrepen.

Hans van Breukelen, technisch directeur van de KNVB

15 augustus

Dick Advocaat vertrekt onverwacht als assistent van Blind. Amper drie maanden na zijn aanstelling gaat hij alweer weg. Hij maakt gebruik van een clausule in zijn contract en gaat aan de slag bij Fenerbahçe. Het snelle vertrek komt als donderslag bij heldere hemel.

26 augustus

Ruud Gullit is in beeld als vervanger van Advocaat. Maar die onderhandelingen lopen stuk. Hans van Breukelen is de boosdoener, volgens Gullit. Gullit is 'not amused'. Van Breukelen, in juli begonnen als technisch manager, kent zo wel een heel ongelukkige start.

Dick Advocaat, tot voor kort assistent bij het Nederlands elftal

27 augustus

Danny Blind uit openlijk kritiek op het feit dat teammanager Hans Jorritsma na 20 jaar moet vertrekken. "Met het oog op het WK van over twee jaar in Rusland is het zonde dat hij moet vertrekken. Dat wordt een toernooi dat logistiek nog wel iets vraagt. Ik heb dat ook neergelegd bij de KNVB. Want zo denk ik er nu eenmaal over.'' Ook de spelers zien het liefst dat Jorritsma blijft.

29 augustus

Wat niemand ziet aankomen is dat ook Marco van Basten - de eerste assistent van Blind - vertrekt. Hij heeft wel oren naar een nieuwe baan bij de FIFA. Blind moet dus niet op zoek naar één, maar naar twee assistenten.

Danny Blind, bondscoach van Oranje

En ook Van Oostveen kondigt zijn vertrek aan; hij buigt voor de aanhoudende kritiek. De directeur betaald voetbal blijft wel bij de bond als secretaris-generaal. Ook is hij vorig jaar aangesteld als toernooidirecteur voor het EK vrouwen 2017 in Nederland.

30 augustus

Gijs de Jong wordt aangewezen als opvolger van Van Oostveen. De Jong, die al als operationeel directeur en competitiemanager bij de voetbalbond werkt, moet de nieuwe man worden in Zeist. Saillant detail is dat zijn carrière binnen de KNVB bijna identiek is aan die van Van Oostveen.

Bert van Oostveen, de afgelopen jaren directeur betaald voetbal bij de KNVB

1 september

Het Nederlands elftal verliest de oefenwedstrijd tegen Griekenland met 2-1. Het zorgt voor een gigantische druk richting de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2018, een paar dagen later in en tegen Zweden.

4 september

Ruud Gullit blijft boos over de situatie bij de KNVB. Hij noemt Hans van Breukelen in diverse media 'niet te vertrouwen'.

6 september

Oranje speelt met 1-1 gelijk tegen Zweden. Na een 1-0 achterstand komt Oranje via Wesley Sneijder op gelijke hoogte. Een doelpunt van Bas Dost wordt enigszins dubieus afgekeurd. De sportieve crisis lijkt door het gelijkspel in elk geval voorlopig afgewend.

Oranje mist kansen en speelt gelijk in Zweden

6 september

KNVB-voorzitter Michael van Praag is boos op de raad van commissarissen van de voetbalbond. Van Praag is niet vooraf op de hoogte gebracht over het vertrek van algemeen directeur Van Oostveen. Hij vindt dat er binnen de top van de Nederlandse voetbalbond te vaak sprake is van 'solistisch optreden'.

Michael van Praag, voorzitter van de KNVB

14 september

Ook de eredivisieclubs zijn boos op de rvc van de KNVB. Zij zeggen het vertrouwen op in de raad. Daardoor wordt ook de aanstelling van De Jong opgeschort en lijkt het einde van het Shakespeareaanse drama nog lang niet in zicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl