'Grondwaterpeil Groningen stijgt schrikbarend door aardbevingen'
Het grondwaterpeil in Groningen is ernstig verstoord door de aardbevingen van de laatste jaren. Dat zegt onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag tegen RTV Noord.
Van der Gaag vindt dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk in actie moet komen. Hij pleit voor een "volstrekt onafhankelijk onderzoek" naar de grondwaterhuishouding in Groningen.
Schade
De afgelopen maanden deed de geoloog veel bodemonderzoek in de regio, met name op verzoek van boeren die problemen hebben met hun mestkelder. Hij constateert dat veel schade waarschijnlijk wordt veroorzaak door veranderingen in het grondwaterpeil.
"Na de zware aardbeving van drie jaar geleden bij Huizinge steeg het grondwaterpeil. Het water borrelt op sommige plaatsen op 1 meter diepte al omhoog. Uit onze analyses blijkt ook nog eens dat het zoutachtig water is."
Van der Gaag is ervan overtuigd dat daar een belangrijke oorzaak van de schade ligt. "Het is klip en klaar dat er bij de mestkelders een verband is met de veranderingen van het grondwaterpeil. Dat kan ook gelden voor andere schade, zoals aan boerderijen."
Romeinen wisten het al
De geoloog wil daarom snel een onafhankelijk onderzoek en is verbaasd dat er nog niet eerder is gekeken naar de invloed van aardbevingen op de grondwaterstand.
"De Romeinen wisten al dat het grondwaterpeil drastisch kan stijgen na een aardbeving. En dat het grondwaterpeil dan maandenlang hoger kan blijven. Dat weten ze overal in de wereld, maar toch is er in Groningen nooit naar gekeken."