Jongeren vallen agenten lastig in Zaandam
NOS NieuwsAangepast

Politie: maak treiterende vloggers strafbaar

De extra maatregelen tegen hangjongeren in de Zaanse wijk Poelenburg zijn nog niet genoeg. Dat zegt politievakbond ACP in het NOS Radio 1 Journaal. Woordvoerder Gerrit van de Kamp wil standaard extra bevoegdheden voor agenten om overlastgevers aan te pakken.

Hij wil onder meer dat het lastigvallen van de politie door vloggers wordt aangepakt. "De manier waarop deze mensen zich op camera gedragen tegenover agenten moet strafbaar worden", zegt Van de Kamp.

Gisteravond werden in Poelenburg acht mensen aangehouden in verband met de aanhoudende overlast in de wijk. Volgens bewoners zorgt een groep jongeren al langer voor problemen. Op YouTube-filmpjes van vlogger Ismail Ilgun is te zien dat agenten belachelijk worden gemaakt tijdens hun werk.

'Op het randje'

"Wat de vloggers doen is op het randje van de wet", zegt Van de Kamp. "Maar we zouden hier tegen moeten kunnen optreden zodat ze het gezag van de politie niet ondermijnen."

Still uit de HoodVlog van Ismail Ilgun

De gemeente Zaandam, Justitie en politie kondigden gisteren extra maatregelen aan in de wijk. Zo worden er camera's opgehangen en mag de politie een gebiedsverbod instellen.

'Beperkte maatregelen'

"Ik ben eerlijk over de verwachtingen: het is goed dat er stappen worden ondernomen, maar het zijn beperkte maatregelen", vindt Van de Kamp. "Een gebiedsverbod betekent dat de jongeren wel een boete kunnen krijgen, maar niet dat ze wegblijven uit de omgeving."

Een ander probleem volgens de vakbond is dat het te lang duurt voordat de extra maatregelen goedgekeurd zijn. "Je bent daarvoor afhankelijk van de burgemeester, terwijl agenten in de andere wijken bij dezelfde situatie bijna machteloos staan."

24 uur afkoelen

Daarom pleit de vakbond voor het zelf kunnen ingrijpen bij zogenoemde sociale onveiligheid. Er is dan geen sprake van overtreding van de wet, maar het heeft wel gevolgen voor het veiligheidsgevoel van buurtbewoners.

We willen de bevoegdheid overlastgevers mee te nemen. Ze krijgen geen boete, maar de wijk ziet wel dat de politie actie onderneemt.

Gerrit van de Kamp, politievakbond ACP

De oplossing is volgens Van de Kamp een afkoelingsperiode van 24 uur. "We willen de bevoegdheid om overlastgevers mee te nemen naar het politiebureau. Ze krijgen geen boete, maar de wijk ziet wel dat de politie actie onderneemt. Nu kan dat soms wel weken of maanden duren."

'Grens van de rechtsstaat'

Deze maatregel gaat te ver volgens hoogleraar informatie- en mediarecht aan de Universiteit van Amsterdam Nico van Eijk. "Mensen preventief oppakken voordat vast is gesteld dat ze een overtreding hebben begaan, overschrijdt de grens van de rechtsstaat."

Van Eijk benadrukt dat mensen pas gestraft kunnen worden als ze veroordeeld zijn.

Het strafbaar maken van lastigvallende vloggers is mogelijk, maar overdreven volgens de hoogleraar. "Er zijn al regels dat agenten onbelemmerd hun werk moeten kunnen uitvoeren. Daar komt bij dat het nog eens vier jaar zou duren voordat zo'n nieuwe wet zou ingaan."

Doos met wetsartikelen

De politie heeft volgens Van Eijk al voldoende mogelijkheden om filmende onruststokers aan te pakken. "Er is ongetwijfeld al een hele doos met wetsartikelen opengetrokken in Zaandam. Daarmee moeten ze krachtig genoeg kunnen optreden. Want ik vind wel dat een hardere aanpak nodig is."

Pas als er sprake van een structureel probleem is een wetswijziging nodig, zegt Van Eijk. "Het lijkt nu nog te veel op incidenten. Het vloggen is een relatief nieuw verschijnsel en het is dan altijd aftasten hoe het zich verhoudt tot de wet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl