Tilburg staat kweken medicinale cannabis toe
Burgemeester Noordanus van Tilburg staat toe dat mensen die medicinale wiet gebruiken voortaan onder voorwaarden thuis cannabis kweken. Dat laat hij weten in een brief aan de Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (PGMCG).
Voorzitter Marian Hutten van de PGMCG spreekt van een grote doorbraak. Het kweken van wiet is verboden, maar bij minder dan vijf planten wordt dat in principe gedoogd. De rechter geeft er geen straf voor. Toch worden patiënten regelmatig tegengewerkt door de politie of de woningbouwvereniging. Als het goed is, is dat in Tilburg nu verleden tijd.
"We zijn met de patiëntengroep in gesprek gegaan en hebben zo een erkend en begrensd probleem opgelost", laat Noordanus weten.
Menselijke burgemeester
"De burgemeester heeft dit afgesproken in de lokale driehoek, dus met de politie en het openbaar ministerie", zegt Hutten. "Noordanus heeft zich de laatste tijd steeds meer van zijn menselijke kant laten zien. We hebben zijn ogen geopend."
Voorwaarden zijn dat er maximaal vijf planten worden gekweekt, dat er een medische verklaring is, dat de teler meerderjarig is en dat de brandveiligheid in orde is. Ook mag er niet gehandeld worden met de wiet.
"De wiet die bij de apotheek verkrijgbaar is, als de arts al meewerkt, kost per gram zeven euro. In de coffeeshop is dat duurder, zeven tot achttien euro. Dat kan ik niet betalen."
Wet
Hutten hoopt dat het besluit van Noordanus landelijk navolging vindt en dat het uiteindelijk in de wet wordt vastgelegd. "Er wordt schandalig met mensen omgegaan", zegt ze. "Patiënten worden hun huis uit gezet voor een schamele drie plantjes."
Eerder dit jaar sprak de rechtbank in Amsterdam zich uit over hennepteelt voor medicinaal gebruik in de zaak van een hiv-patiënt.