Het is het einde van de hadj en dat betekent dat het offerfeest wordt gevierd. Daarbij herdenken moslims het offer van de profeet Ibrahim, die zijn zoon wilde offeren voor god. Voor Sumeyye (22), Michael (30) en Jihane (27) betekent het vooral samenzijn met hun familie.
"We brengen zelf ook een offer", zegt Sumeyye Meray. "Onze familie slacht niet zelf een schaap. Wij sturen het geld voor zo'n offer naar mensen die dat nodig hebben. Dit jaar sturen we het naar Turkije. Als dank wordt je naam dan hardop geroepen tijdens het slachten."
Het offerfeest is al sinds vanochtend bezig, maar omdat Sumeyye vandaag gewoon moest werken is ze nu pas op weg naar haar familie. "We zijn met een stuk of 25 en feliciteren elkaar met deze mooie dag. De kinderen krijgen cadeautjes en iedereen kleedt zich mooi aan. En we eten veel, dat staat ook echt centraal in wat we doen", grapt Sumeyye. En om toch een beetje het idee te krijgen dat ze een schaap hebben geofferd, eten ze vlees.
Het offerfeest is een feestje van hoe meer zielen hoe meer vreugde.
"Wat ik zo leuk vind aan het offerfeest is dat ik vooral heel veel mensen zie waarvan je niet wist dat je ze zou zien. Heel veel kennissen komen langs; de deuren staan wagenwijd open. Ook voor niet-moslims, want het offerfeest is een feestje van hoe meer zielen hoe meer vreugde."
Voor Michael en Jihane Jansen begon het offerfeest al vanochtend vroeg. 's Ochtends is het offerfeestgebed en daarna komt de hele familie bij elkaar, legt Michael uit. Voor hem is het de tweede keer dat hij als moslim het offerfeest viert. "Vorig jaar deed ik dat voor het eerst en dat was heel bijzonder. Toen hebben wij zelf een schaap opgehaald om te offeren. Dit jaar hebben we er eentje gedoneerd."
Iedereen gaat z'n schaap ophalen, neemt daar een stukje van en legt dat dan op de barbecue.
Ook voor Michael en Jihane geldt: het offerfeest is bij elkaar zijn. "Iedereen gaat z'n schaap ophalen, neemt daar een stukje van en legt dat dan op de barbecue. Meestal zijn dat de ingewanden en bijvoorbeeld het hart. Alles van het schaap wordt dan gegeten."
Eigenlijk is het net als kerst, zegt Michael, de een viert het 's ochtends, de ander 's avonds. "Het is echt een familiedag", vult Jihane aan. "We vieren het offerfeest bij mijn familie en kerst bij Michaels familie. Anderen moeten met Kerst het langsgaan bij familie over de dagen verdelen, maar dat hebben wij niet. Ideaal dus eigenlijk."