De Amerikaanse vlak wappert boven het Arthur Ashe Stadium
NOS SportAangepast

'In de spelersbus had iedereen het over 9/11 en de Twin Towers'

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

De mannenfinale van de US Open valt vandaag samen met de herdenking van vijftien jaar 9/11. In 2001 was de US Open anderhalve dag klaar toen op vijftien kilometer van het Arthur Ashe Stadium terroristen twee vliegtuigen in het World Trade Center boorden. De rest is geschiedenis.

Sjeng Schalken, Jan Siemerink, John van Lottum en Raemon Sluiter behoorden destijds tot de Nederlandse deelnemers van de US Open. Zij waren net weg uit New York en volgden elders met afgrijzen wat zich in New York afspeelde.

Dan zie je de datum rechts onderin de foto: vijf dagen voor 9/11. Echt bizar.

Raemon Sluiter

Sjeng Schalken: "Ik was in Tasjkent voor een nieuw toernooi. Vlak voor mijn wedstrijd (tegen Michael Russell) hoorden we het. Ik was wel van slag. Zo van: wat gebeurt er allemaal? Ik had moeite de knop om te zetten. Ook nog tijdens de wedstrijd. Misschien dat ik daarom ook nog wel zo goed weet dat ik die wedstrijd daar won."

Jan Siemerink: "Ik was samen met Sjeng in Tasjkent. Of all places. CNN stond aan in de playerslounge. Een paar weken daarvoor was ik nog op de Twin Towers geweest. Het was voor mij een beetje einde carrière en ik was al zo vaak in New York geweest, maar ik ging er nooit echt op uit. Nu dacht ik: ik moet een keer de Twin Towers zien. Heel bizar."

Een beeld dat iedereen kent: een tweede vliegtuig staat op het punt om de Twin Towers in te vliegen

Raemon Sluiter: "Ik was thuis in Nederland, zat in de metro en kwam terug van een training. Ik was net drie dagen terug uit New York. Ik was daar met een vriend langer gebleven na mijn uitschakeling op de US Open. Hij heeft nog een foto van de Twin Towers genomen. Dan zie je de datum rechts onderin: vijf dagen voor 9/11. Echt bizar."

John van Lottum: "Ik was ook in Nederland, zat voor de tv. De hele wereld was natuurlijk in shock, maar dat gevoel dat je daar een paar dagen geleden nog liep, dat maakte het voor mij extra heftig. Die Twin Towers, dat wás New York. En opeens waren ze weg."

Schalken: "Een jaar voor de aanslagen was ik tijdens de US Open de Twin Towers nog op geweest. Ook zo rond 9.00 uur, de tijd van de aanslag. Als ik dat dus in 2001 had gedaan, had ik zomaar twee vliegtuigen kunnen zien aankomen."

Van Lottum: "Ik logeerde daar vaak bij vrienden. Die heb ik op 9/11 zo vaak geprobeerd te bellen, maar ik kwam er niet doorheen. De lijnen lagen plat. Later hoorde ik gelukkig dat alles goed met ze was."

Sluiter: "Ik ben nooit bij de Twin Towers geweest, ook niet bij Ground Zero. Misschien uit zelfbescherming. Ik heb de neiging me het leed van andere mensen flink aan te trekken. Na 9/11 heb ik een paar jaar met samengeknepen billen gevlogen. Ik hield ieder prototype terrorist goed in de gaten."

Schalken: "Ik ben in 2002 wel bij Ground Zero gaan kijken. Het was zó diep. Al die bulldozers daarbeneden leken wel speelgoedauto's, zo diep was de krater."

In het Arthur Ashe Stadium is 9/11/01 aangebracht

Siemerink: "Je rijdt op de terugweg van het tennispark altijd de skyline van New York tegemoet. Nou, ik hoef niemand te vertellen dat die skyline behoorlijk is veranderd."

Van Lottum: "Daar had iedereen in de spelersbus het een jaar later ook over. Helemaal als je de Brooklyn Bridge overreed, mis je die torens. Ongelooflijk, hoorde je de hele tijd om je heen."

Sluiter: "Vlak na 9/11 speelden we met Nederland de halve finale van de Davis Cup in Ahoy. Een enorme feeststemming. Toen dacht ik wel een paar keer: waar zijn we nu mee bezig met ons oranje-hoofd?"

Van Lottum: "De US Open is er trouwens geen ander toernooi door geworden. Ook niet qua beveiliging. Die was altijd al streng daar. Vroeger ergerde je je daar aan, maar na 9/11 accepteerde je het meteen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl