De kerncentrale in Borssele, onderdeel van Delta
NOS Nieuws

Nucleaire sector in Nederland kampt met geldzorgen

Niet alleen de kernreactor in Petten maar de hele nucleaire sector in Nederland zit in geldnood. Gisteren kwam een vertrouwelijk document aan het licht waaruit bleek dat de exploitant van ECN in Petten onder grote financiële druk moet opereren.

De inspectie nucleaire veiligheid ANVS erkent dat de financiële situatie van ECN slecht is, maar heeft geen aanwijzingen dat dit kan leiden tot veiligheidsrisico's. Betrokkenen zeiden tegen de NOS dat veiligheid geen topprioriteit meer is in Petten, maar dat er voorrang wordt gegeven aan een rendabele bedrijfsvoering.

Borssele

Ook de enige kerncentrale die nog in bedrijf is in Nederland, de reactor in Borssele, draait met verlies als gevolg van de lage stroomprijzen. Eigenaar Delta wil eigenlijk af van de verouderde installatie.

De verrijkingsfabriek Urenco in Almelo, waar nucleair materiaal voor kerncentrales wordt geproduceerd, voelt eveneens de druk op de sector.

Sluiten

Milieuorganisatie WISE beschouwt de geldproblemen van de sector als een goed argument om de nucleaire activiteiten te beëindigen. "We moeten onze knopen tellen: het tijdperk van nucleair is eigenlijk voorbij", zegt Peer de Rijk van WISE.

Maar het Reactor Instituut Delft vindt dat de kerncentrales in bedrijf moeten blijven. De medische isotopen die in Petten worden geproduceerd - nodig voor de bestraling van kankerpatiënten - zijn onmisbaar, zegt directeur Bert Wolterbeek van het instituut. En ook de kerncentrale moet volgens hem openblijven omdat ze "deel uitmaken van de energiediscussie in verband met de CO2-uitstoot".

De Tweede Kamer is bezorgd over de financiële problemen in de nucleaire sector en vroeg gisteren al om een diepgaand onderzoek. Minister Kamp van Economische Zaken werkt aan een oplossing, maar wil daar nu nog niet op vooruitlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl