'Delen Europese passagiersgegevens met Canada gaat te ver'
Een akkoord tussen de Europese Unie en Canada over de uitwisseling van persoonsgegevens is juridisch niet houdbaar. Volgens een advies van advocaat-generaal Mengozzi van het Hof van Justitie van de Europese Unie is het in strijd met de grondrechten van Europese burgers. De privacy is volgens Mengozzi niet voldoende gewaarborgd.
De onderhandelingen tussen de EU en Canada over samenwerking begonnen in 2010, vier jaar later werd de deal gesloten. Het Europees Parlement wilde echter eerst dat het Hof ernaar keek. Dat gebeurde op initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66).
Het advies van Mengozzi is niet bindend, maar wordt over het algemeen wel overgenomen door de rechters van het Europese Hof. Als zij het advies overnemen, moet de overeenkomst worden aangepast.
Terrorisme
Het akkoord had mogelijk moeten maken dat gegevens van vliegtuigpassagiers makkelijker konden worden uitgewisseld. Die uitwisseling is bedoeld om terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit makkelijker aan te pakken. Mengozzi vindt echter dat de bepalingen in het akkoord veel te ver gaan.
Hij vraagt zich in zijn advies bijvoorbeeld af waarom het nodig is dat Canada de gegevens vijf jaar mag bewaren. Daarnaast kunnen de gegevens worden gebruikt voor andere doeleinden dan de openbare veiligheid. Ook vindt hij dat de controle daarop niet goed geregeld is.
De overeenkomst kan wat Mengozzi betreft alleen worden bekrachtigd als extra bepalingen worden opgenomen. Zo adviseert hij dat goed moet worden afgebakend welke Canadese instanties bij de gegevens kunnen, en hoe die verder worden gedeeld.