De mogelijke stijging van de zeespiegel brengt een hoog risico op rampen met zich mee
NOS NieuwsAangepast

We wonen in onveiligste land van Europa (qua mogelijke natuurramp)

Nederland is het onveiligste land van Europa als het gaat om natuurrampen. Dat blijkt uit het World Risk Report van de United Nations University, een onderzoeksorganisatie van de Verenigde Naties.

De onderzoekers keken in hoeverre landen kwetsbaar zijn voor natuurrampen als overstromingen, aardbevingen, stormen en droogte. Nederland staat hierbij op de 49ste plaats op de wereldlijst, tussen Mali en Guinee in.

Vanuatu, een eilandengroep ten noordoosten van Australië, is volgens het onderzoek het onveiligste land ter wereld.

Zeespiegelstijging

Nederland scoort hoog vanwege het risico op overstromingen door de mogelijke zeespiegelstijging. Het zeewater zal de komende jaren naar verwachting tientallen centimeters stijgen. Hierdoor is er een grotere kans op dijkdoorbraken en overstromingen.

Volgens Laurens Bouwer, risico-deskundige bij Deltares, is de uitkomst van het rapport niet helemaal terecht. “De reden van de uitkomst is duidelijk aangezien we in een gebied wonen met een hoge zeespiegel", zegt Bouwer. "We treffen echter veel maatregelen om het land te beschermen en hebben weinig last van schade door natuurrampen”.

World Risk Index

De World Risk Index wordt bepaald door vier factoren: blootstelling en gevoeligheid voor natuurrampen, omgang met verhoogde risico's (negatieve effecten voorkomen) en structurele aanpassingen om de veiligheid te verhogen.

Naast de natuurlijke omstandigheden van een land wordt er ook gekeken naar sociale en economische omstandigheden. Goede infrastructuur en medische voorzieningen kunnen leiden tot minder schade en slachtoffers na een natuurramp. Door hogere welvaart kunnen landen beter anticiperen op mogelijk gevaar.

“Volgens het onderzoek weegt de blootstelling aan eventuele natuurrampen zwaarder dan de getroffen maatregelen. De uitkomsten zouden eigenlijk per land bekeken moeten worden, want dan zie je dat Nederland wel degelijk veilig is”, aldus Bouwer.

Qatar heeft een gunstige geografische ligging en economische situatie

Volgens het onderzoek is Qatar het veiligste land ter wereld. Het land heeft een gunstige geografische ligging. Er is nauwelijks risico op zware aardbevingen, overstromingen en er zijn geen vulkanen. Bovendien is Qatar zeer welvarend. Deze combinatie zorgt volgens de onderzoekers voor een veilige situatie in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl