Rechtbanktekening van Franse terreurverdachte Anis B.
NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachten opnieuw opgepakt wegens verijdelde aanslag

Twee mannen die eerder zijn aangehouden in het onderzoek naar de aanwezigheid van de Franse terreurverdachte Anis B. in Rotterdam zijn vandaag opnieuw opgepakt. De mannen waren vrijgelaten, maar volgens het OM is er nieuw bewijsmateriaal tegen hen. De twee hebben volgens het OM munitie geleverd voor een verijdelde terroristische aanslag in Frankrijk.

Het OM maakte dit bekend op een zogeheten pro formazitting in de zaak van twee andere verdachten in het onderzoek. De twee Algerijnse mannen werden tijdens het paasweekeinde aangehouden in Rotterdam, tegelijkertijd met de Franse terreurverdachte Anis B.

Kalasjnikovs

Volgens de Franse justitie wilde B. samen met de in Frankrijk opgepakte Reda Kriket tijdens het EK-voetbal in Frankrijk een aanslag plegen. In een woning in Argenteuil bij Parijs vond de politie in maart een aantal automatische wapens, kalasjnikovs, en explosieven. In de woning in Rotterdam-West waar Anis B. had verbleven, vond de politie 45 kilo patronen, onder meer voor kalasjnikovs. B. is vorige maand uitgeleverd aan Frankrijk.

Het OM stelt dat er geen aanwijzingen zijn gevonden dat de in Nederland aangehouden verdachten een terroristische cel vormden. Wel worden de twee Algerijnen ervan verdacht dat ze B. en Kriket in contact hebben gebracht met wapenhandelaren in de regio Rotterdam die uiteindelijk de munitie hebben geleverd.

Nieuwe getuige

Ze worden vervolgd voor het helpen voorbereiden van een terroristische aanslag. Ook twee mannen van 30 en 32 jaar die de munitie zouden hebben geleverd, worden vervolgd. Ze waren na hun aanhouding in juli voorlopig vrijgelaten. Hoewel hun vingerafdrukken op de tassen waarin de munitie zat verpakt werden gevonden, was er onvoldoende bewijs om hen langer vast te houden.

Maar volgens het OM is er nieuw bewijs tegen de twee, onder meer van een getuige. Daarom zijn ze woensdag opnieuw opgepakt.

Eén verdachte in het munitie-onderzoek is door de Rotterdamse rechtbank aan het begin van de avond naar huis gestuurd. Volgens de rechtbank heeft hij vermoedelijk “wel iets” van de munitiedeal geweten, maar onduidelijk is of hij wist dat het ging om de voorbereiding van een terroristische aanslag. Zolang het OM nog onderzoek doet mag de verdachte - na vijf maanden voorarrest - het proces thuis afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl