NOS Nieuws

Allochtone kinderen in Rotterdam hebben veel meer gaatjes

In Rotterdam hebben kinderen meer gaatjes in hun gebit dan in de rest van het land, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Uit dat onderzoek blijkt ook dat allochtone kinderen in Rotterdam meer last van cariës hebben dan autochtone kinderen in Rotterdam. "Dat heeft waarschijnlijk te maken met de voeding", vertelt Eppo Wolvius, hoofd kaakchirurgie bij het Erasmus MC.

Bij het onderzoek werd er naar 4000 tot 5000 gebitsfoto's van kinderen in Rotterdam gekeken. Daaruit bleek dat sommige kinderen vijf keer zoveel tandbederf hadden als het landelijk gemiddelde. "Daarbij speelt etniciteit een rol", legt Wolvius uit. "Als we kijken naar één tot twee gaatjes hebben Surinaams-Hindoestaanse kinderen 1,5 keer vaker last van gaatjes dan autochtone kinderen. Turkse en Marokkaanse kinderen hebben drie keer vaker last van cariës."

Bij drie of meer gaatjes in het gebit is het verschil nog groter. "Surinaams-Hindoestaanse kinderen hebben dan twee keer zoveel last en Turkse en Marokkaanse kinderen vijf keer zoveel."

In Nederland heeft gemiddeld 20 procent van de kinderen last van gaatjes.

We denken dat het voedingspatroon de belangrijkste oorzaak voor het tandbederf is.

Eppo Wolvius, hoofd kaakchirurgie Erasmus MC

Tijdens het onderzoek is er naar meerdere verklaringen voor deze cijfers gekeken. "Uiteindelijk denken we dat het voedingspatroon de belangrijkste oorzaak is. De kinderen met meer gaatjes eten vaker zoet." Ook de leeftijd van het kind tijdens het eerste tandartsbezoek en de frequentie van het tanden poetsen en de tandarts bezoeken zijn eventuele oorzaken. "Maar er is meer vervolgonderzoek nodig om dit uit te zoeken", zegt Wolvius.

Andere steden

Uit eerder onderzoek van onderzoeksbureau TNO in 2014 blijkt dat Rotterdam niet de enige stad is waarin deze trend is te ontdekken. Ook in andere grotere steden hebben allochtone kinderen meer gaatjes (2,5 keer zoveel) dan autochtone kinderen.

Volgens Wolvius is preventief bestrijden op scholen en in de tandartspraktijk de beste oplossing. "Bij de tandartspraktijk is er meer besef nodig dat er bij een bepaalde culturele achtergrond meer cariës voorkomt." Ook moeten er volgens Wolvius meer tandartsen worden opgeleid. "We hebben een enorm tekort aan tandartsen en dat wordt de komende jaren alleen maar erger. Zeker 15 procent van de tandartsen die op dit moment in Nederland werkt, is zelfs in het buitenland opgeleid."

Opvoeding

Gisteren bleek uit een ander onderzoek, van kindertandarts Madelon de Jong-Lenters, dat ook opvoedstijl een reden is voor tandbederf. Ouders van kinderen die veel gaatjes hebben, gedragen zich strenger en autoritairder dan de ouders van kinderen die weinig gaatjes hebben.

"Wij denken dat een strenge en dwingende manier van opvoeden tot aversie leidt en goed gedrag niet stimuleert. Alles wat je aandacht geeft groeit", vertelde De Jong-Lenters gisteren op NPO Radio 1.

"Stel je bijvoorbeeld voor dat je meer wilt sporten en met een vriend hebt afgesproken dat je dat drie keer per week gaat doen. Stel dat het dan twee keer is gelukt en je wordt afgekraakt omdat het niet drie keer is gelukt, dan zal je dat niet als erg motiverend ervaren. Op een zelfde manier stimuleer je goed gedrag bij kinderen niet door een strenge opvoedstijl waarin je dreigt met straffen als ze bijvoorbeeld geen tanden willen poetsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl