Een festivalterrein is een soort tijdelijke minimaatschappij, waarop van alles gebeurt dat ook 'in het echt' voorkomt. Ideale testlocatie dus, dachten de mensen achter Innofest. "Er is een hoop meetbaar op zo'n festival. Bezoekers verplaatsen zich, gebruiken energie, ze eten en drinken en maken afval. Noem maar op", zegt Tessa Hagen.
Het afgelopen jaar deden ze zo'n 25 experimenten op acht festivals in het noorden van Nederland, bijvoorbeeld op Eurosonic Noorderslag. "Het was experimenteren en we kijken er goed op terug." Dit weekend waren de laatste experimenten van de festivalzomer op Into the Great Wide Open, op Vlieland.
Hoe werkt dat dan?
Een bedrijf kan bijvoorbeeld een product testen. Zoals afgelopen jaar de KarTent, een kartonnen festivaltent. Het idee erachter is dat er minder rommel achterblijft op het campingterrein.
"Wij zorgen er dan voor dat de bedenker zijn tent kan testen op een festival. Is die wel goed waterdicht bijvoorbeeld, en werken de deurtjes? Na de test heeft hij een paar dingen aangepast en nu worden de kartonnen tenten ook in het buitenland verkocht."
Maar er wordt ook nagedacht over dingen die niet alleen op festivals inzetbaar zijn en de wereld een stukje beter kunnen maken. Zoals duurzaam energieverbruik.
"Nu wordt voor tijdelijke stroomvoorziening gezorgd met vervuilende dieselgeneratoren", zegt Tessa. "Met ondernemers en experts van bijvoorbeeld een universiteit kijken we achter de schermen van zo'n festival en wordt nagedacht hoe dat beter kan met bijvoorbeeld zonne-energie. Zoiets is ook handig voor andere plekken waar tijdelijk een stroomvoorziening nodig is, bijvoorbeeld een bouwplaats."
Op het Groningse technofestival Paradigm werd de app MoSart getest, om te zien hoe geluid wordt ervaren. Niet alleen door bezoekers, maar ook door omwonenden. "Die informatie die daaruit komt is nuttig voor het festival maar ook de gemeente en de politie. Jet biedt de bewoners een manier om direct te reageren op zo'n festival", vertelt Tessa.