Urgenda wil dat de CO2-uitstoot sneller wordt verminderd, zoals hier bij IJmuiden
NOS NieuwsAangepast

Uitstoot broeikasgassen in Nederland gestegen

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is vorig jaar met vijf procent gestegen ten opzichte van 2014. De stijging komt onder meer doordat elektriciteitscentrales in 2015 meer steenkool en meer aardgas verstookten.

Ook is er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek meer aardgas gebruikt voor verwarming van woningen en kantoren. De uitstoot van broeikasgassen kwam twaalf procent lager uit dan in 1990.

Volgens NOS-weerman Peter Kuipers Munneke is de stijging wel een beetje te verklaren. "Dat komt door de winter van 2014 die extreem zacht was. De gemiddelde temperatuur was zes graden en er was niet één vorstdag. Een recordzachte winter." Daardoor is er relatief weinig verstookt. "In 2015 was de gemiddelde wintertemperatuur 4,1 graden."

De daling die tot en met 2014 te zien was, is vooral in gang gezet door de verminderde uitstoot van andere broeikasgassen, zoals methaan, lachgas en fluorhoudende gassen.

In 2020 moet de Nederlandse Staat de uitstoot ten minste 25 procent hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Dat besloot de rechter vorig jaar juni in een zaak die was aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda.

In Nederland staan nu vijf kolencentrales. Twee daarvan komen uit de jaren 90 en zullen waarschijnlijk worden gesloten. Energiebedrijven hebben miljarden geïnvesteerd in drie gloednieuwe kolencentrales. Minister Henk Kamp gaf gisteren nog aan dat hij niet van plan is om deze centrales te sluiten, omdat ze tot de schoonste van Europa behoren.

Maar volgens onderzoeksbureau CE Delft wordt met de sluiting van twee kolencentrales slechts de helft gehaald, blijkt uit een rapport dat in handen is van Trouw. En sluiting zorgt ook voor gevolgen bij de consument, die daardoor bijvoorbeeld meer moeten gaan betalen voor brandstof en energie.

Politiek

Volgens NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs wordt het een moeilijke keuze voor minister Kamp. "Het kabinet zit in een lastig parket. In het najaar valt de beslissing, maar uit onderzoeken blijkt dat er ook iets met de nieuwe centrales moet gebeuren om aan de vereiste reductie te voldoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl