NOS Nieuws

Het gaat slecht met de mensapen, maar beter met de reuzenpanda

De situatie van vier van de zes soorten mensapen is verder verslechterd. Op de nieuwe Rode Lijst van natuurbeschermingsorganisatie IUCN staan ze nu te boek als ernstig bedreigd, de hoogste risicocategorie op de lijst.

De met uitsterven bedreigde mensapen zijn de oostelijke laaglandgorilla, de westelijke laaglandgorilla, de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan. Ook de overige twee soorten mensapen, de chimpansee en de dwergchimpansee (bonobo), worden in hun voortbestaan bedreigd.

"Vooral de oostelijke gorilla heeft het heel slecht te verduren", zegt Gert Polet van het Wereld Natuur Fonds (WNF). "Die is echt al met zeventig procent achteruitgegaan. Er zijn er nog ongeveer 3800 over."

Menselijke bescherming

Volgens Polet zijn jacht, stroperij, mijnbouw en het verlies van leefgebied de grootste bedreigingen voor de dieren. "En dan vooral in het Kongobekken. Samen met oorlog en enorme onrust. Dat komt de beesten niet ten goede. Het is heel moeilijk om ze daar goed te kunnen beschermen." De mensapen daar zijn afhankelijk van menselijke bescherming.

Berggorilla's worden in het oosten van Congo met hand en tand beschermd.

Gert Polet, Wereld Natuur Fonds

In Nationaal Park Virunga, in het oosten van Congo, is juist een lichte stijging te zien. Daar zitten nu ongeveer 880 berggorilla's. "Daar gaat het wel goed mee", vertelt Polet. "En dat komt omdat onze natuurbeschermers en die van de overheid standhouden. Ze weten deze beesten met hand en tand te beschermen. Een klein hoopvol gegeven dat natuurbescherming wél werkt."

Goed nieuws is er dit jaar ook voor de reuzenpanda. Dankzij het beschermen van de soort en het aanplanten van bossen is de populatie toegenomen. De status van de reuzenpanda verandert daardoor van 'bedreigd' naar 'kwetsbaar'. Volgens Gert Polet een 'prachtig en hoopvol gegeven'. "Dat is de lange adem van natuurbescherming."

Ook de populatie Tibetaanse antilopes en Australische langoorhaasratten is door beschermingsmaatregelen toegenomen. "Maar het blijven er heel weinig in het wild en we moeten er absoluut bij blijven om deze soorten met ons mee te nemen in de toekomst."

Bedreiging op Hawaii

Op Hawaii gaat het niet goed met de inheemse planten. De biodiversiteit is afgenomen en uit de nieuwste cijfers blijkt dat 87 procent van de inheemse planten op Hawaii met uitsterven is bedreigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl