Joachim Löw, succesvol bondscoach van Duitsland
NOS Voetbal

Duitse bondscoach Löw begint aan zesde grote opdracht

Joachim Löw begint vanavond aan zijn zesde grote opdracht als bondscoach van Duitsland. De WK-kwalificatiewedstrijd in Noorwegen moet het begin worden van een nieuw mooi hoofdstuk in de Duitse voetbalhistorie. De missie: de wereldtitel uit 2014 prolongeren, iets dat geen land is gelukt sinds Brazilië in 1962.

De 56-jarige Löw is al 'Bundestrainer' sinds 2006. In diezelfde periode stonden er bij het Nederlands elftal vijf verschillende bondscoaches aan het roer, van Marco van Basten tot Danny Blind. Maar aan opstappen of een ontslag heeft Löw in al die jaren niet hoeven denken.

Zijn resultaten als bondscoach spreken voor zich: een tweede plaats bij het EK 2008, derde op het WK van 2010, de halve finales op het EK 2012, wereldkampioen in 2014 en wederom de halve finales op het afgelopen EK.

Joachim Löw na het behalen van de wereldtitel in 2014

"Het is de volgende spannende opdracht", sprak Löw nuchter over de missie om met Duitsland het WK van 2018 te bereiken. Hoewel de vraag of Duitsland zich zal plaatsen voor Rusland natuurlijk niet echt spannend is. In 1950 ontbraken de Duitsers voor het laatst op een WK. En dat kwam omdat Duitsland, in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, even geen FIFA-lid was.

Afscheid

Voor de WK-kwalificatie heeft Löw enkele aanpassingen moeten doorvoeren in zijn 'Mannschaft'. Zo heeft hij na het afscheid van Bastian Schweinsteiger een nieuwe aanvoerder benoemd: Manuel Neuer. "De logische opvolger en als leider heeft hij alles wat ik maar kan wensen", zei Löw over zijn keeper.

De 32-jarige Schweinsteiger speelde afgelopen woensdag, na 121 interlands voor Duitsland, zijn afscheidswedstrijd tegen Finland. Het oefenduel werd simpel met 2-0 gewonnen. Ook de ervaren Lukas Podolski heeft zijn interlandloopbaan beëindigd.

Bastian Schweinsteiger en Joachim Löw, kort na de laatste wissel van de Duitse aanvoerder in het duel met Finland

De veteranen zullen worden gemist, maar Löw heeft alweer voldoende jonge krachten achter de hand. Zo riep hij drie spelers op die vorige maand furore maakten tijdens de Olympische Spelen, waar Duitsland de finale van Brazilië na strafschoppen verloor: Max Meyer (Schalke 04), Niklas Süle (Hoffenheim) en Julian Brandt (Bayer Leverkusen).

In Duitsland wordt er niet aan getwijfeld dat Löw zijn team wederom naar een groot toernooi zal loodsen. Maar voor het eerste WK-kwalificatieduel waakt de bondscoach voor onderschatting. De Noren zitten namelijk midden in hun competitie, terwijl de Bundesliga net is begonnen.

"Noorwegen is gevaarlijk. Wij moeten nog echt een beetje op gang komen, aangezien de meeste spelers net één competitiewedstrijd achter de rug hebben. Dan wordt het natuurlijk niet zo eenvoudig", sprak Löw.

WK-kwalificatiegroep C

DuitslandTsjechiëNoord-Ierland
NoorwegenAzerbeidzjanSan Marino

Eenvoudig of niet, als we naar de statistieken kijken hoeven de Duitsers zich geen zorgen maken. Het duel met Noorwegen wordt de 85ste WK-kwalificatiewedstrijd voor Duitsland. Slechts twee daarvan gingen verloren.

Voor Löw is plaatsing voor het WK misschien een 'spannende opdracht', maar niemand zal verbaasd opkijken als Duitsland op 10 juli 2018 (in Sint Petersburg) of een dag later (in Moskou) voor de zesde opeenvolgende keer met bondscoach Löw in de halve finales van een groot toernooi staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl