SP: werkdruk op universiteiten te hoog
De kwaliteit en de onafhankelijkheid van de wetenschap staan onder druk. Dat zegt SP-Kamerlid Van Dijk na een enquête onder een kleine duizend wetenschappers.
Uit het onderzoek komt naar voren dat driekwart van hen ontevreden is over de 'vermarkting' van de wetenschap en dat er moet worden gewerkt onder te grote tijdsdruk. Meer dan de helft heeft het gevoel geen onafhankelijk onderzoek meer te kunnen doen.
Van Dijk maakt zich zorgen. "Door bezuinigingen en eisen van externe opdrachtgevers worden onderzoekers steeds meer in een keurslijf gedrongen. Dat is doodzonde, want echte doorbraken komen juist voort uit ongebonden onderzoek."
In het NOS Radio 1 Journaal zegt Van Dijk dat er meer geld naar fundamenteel onderzoek moet gaan. Volgens Van Dijk kan dit gefinancierd worden vanuit defensie of met geld dat nu gebruikt wordt voor bureaucratie in de zorg. Hij zegt dat er nog te veel geld in de zorg naar "bureaucratie en commerciële doeleinden" gaat.
Hij concludeert dat de ondervraagden af willen van de druk van buitenaf. "De wetenschap zou niet langer in dienst moeten staan van externe geldschieters zoals bedrijven."
Het onderzoek van de SP komt ruim een jaar na de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. Die bezetting leidde tot discussies over de rol van de wetenschap en de manier waarop universiteiten worden bestuurd. Van Dijk: "In plaats van naar kwaliteit wordt steeds meer gekeken naar kwantitatieve gegevens, zoals het aantal publicaties, promoties en diploma's. Alle bureaucratie rond aanvraagprocedures leidt bovendien tot stress en hoge werkdruk."
Minister Bussemaker zei vorig jaar dat er ongeveer 4000 extra docenten betaald kunnen worden met geld dat vrijkomt door het leenstelsel voor studenten. In het Radio 1 Journaal zegt Van Dijk dat een meerderheid van de respondenten niet gelooft dat het geld daar ook voor wordt gebruikt.
Hij wil de uitkomst van zijn onderzoek zo snel mogelijk met de Tweede Kamer en minister Bussemaker bespreken.