Clinton vroeg nooit toestemming voor gebruik privé-mail
De FBI heeft delen van verslagen gepubliceerd van gesprekken met Hillary Clinton en haar belangrijkste adviseurs over het gebruik van Clintons privé-mailadres als minister van Buitenlandse Zaken. Ze lag onder vuur, omdat dat tegen de regels is en via het adres geheime informatie is verstuurd.
De FBI deed een jaar lang onderzoek naar de zaak maar adviseerde in juli om Clinton niet te vervolgen, waarna justitie het dossier sloot. FBI-directeur Comey zei dat Clinton en haar staf weliswaar zeer onvoorzichtig waren geweest, maar dat er geen bewijs is dat ze opzettelijk verkeerd omgingen met geheime informatie.
Onleesbaar
Clinton heeft, blijkens de verslagen, tegen de onderzoekers gezegd dat ze nooit om toestemming heeft gevraagd voor het gebruik van haar privé-account. Maar er was ook niemand op het ministerie die er bezwaar tegen maakte, terwijl iedereen die met haar mailde wist dat ze haar persoonlijke e-mail gebruikte, aldus Clinton.
Het is zeer ongebruikelijk dat dit soort verslagen in de openbaarheid wordt gebracht. Ze zijn overigens grotendeels onleesbaar gemaakt. De Republikeinen gebruiken de kwestie in de verkiezingscampagne om te beargumenteren dat Clinton onbetrouwbaar is.
Makkelijker
Het onderzoek draaide vooral om de vraag of Clinton geheime informatie verstuurde of ontving op haar privé-mailadres. Daarover zegt ze dat ze erop vertrouwde dat haar naaste adviseurs zorgden dat dat volgens de regels verliep. Ze had haar assistenten in 2009 gevraagd een privé-adres aan te maken, omdat het makkelijker voor haar was een server te gebruiken die werd onderhouden door de staf van haar man.
Clinton was zich naar eigen zeggen ook niet bewust van de betekenis van de letter 'c' in de marge van documenten. Die staat voor confidential, vertrouwelijk, de lichtste categorie van geheimhouding . Ze dacht dat het misschien een manier was om alinea's in alfabetische volgorde te markeren en stelt dat ze alle categorieën geheime informatie even voorzichtig behandelde.