Lege bedden in de noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel (januari 2016)
NOS NieuwsAangepast

'Asielinstroom daalt fors en kan uitkomen op 15.000 mensen'

Het aantal asielzoekers dat dit jaar naar Nederland komt daalt fors, en zou beperkt kunnen blijven tot 15.000 mensen. Dat zegt staatssecretaris Dijkhoff in een interview met Met het Oog op Morgen. Het kabinet hield eerder een schatting van 58.000 aan. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff neemt de instroom door de Turkijedeal enorm af. Later nam hij afstand van het getal van 15.000 dit jaar.

Een deel van de asielzoekers komt uit Afrika of uit veilige landen. Die hebben meestal geen recht op een verblijfsvergunning. Als Nederland deze mensen daadwerkelijk niet toelaat of hen terugstuurt, kan dat ook voor een grote afname van de instroom zorgen. "Dan zou 15.000 een realistisch aantal kunnen zijn", zegt Dijkhoff.

Zijn partijgenoot, VVD-fractievoorzitter Zijlstra, zei in mei dat hij vindt dat Nederland per jaar maximaal 15.000 vluchtelingen aankan.

Burgemeesters

Vorig jaar, toen de asielinstroom nog 59.100 personen was, deed Dijkhoff een beroep op burgemeesters om te zorgen voor extra opvangplekken. Dat leidde soms tot confrontaties met burgers. Nu blijkt dat de instroom veel lager uitvalt dan verwacht, wil de staatssecretaris gemeenten de kans geven hun plannen bij te stellen.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld geplande asielzoekerscentra of andere opvanglocaties ombouwen tot huisvesting voor statushouders, dat wil zeggen vluchtelingen die mogen blijven. Dijkhoff: "Daarvan zitten er nog steeds 15.000 in een asielzoekerscentrum, die eigenlijk recht hebben op huisvesting."

Voorraad

Gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij hiermee omgaan, als er maar wel een voorraad opvangplekken overblijft voor een plotselinge toename van vluchtelingen. "Niemand wil, ook burgemeesters niet, dat we iets gaan bouwen dat vervolgens leeg staat", zegt Dijkhoff. De komende weken worden er gesprekken over gevoerd.

Vanavond in Met het Oog op Morgen licht de staatssecretaris zijn plannen verder toe, om 23.00 uur op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl