Broederliefde

Broederliefde pakt 13 jaar oud record van Frans Bauer af

Vijf gasten uit de Rotterdamse wijk Spangen hebben het voor elkaar. Broederliefde heeft een record dat al sinds 2003 stond verbroken. Hun HWPO II (Hard Work Pays Off 2) is het eerste Nederlandstalige album dat dertien weken op 1 heeft gestaan in de Album Top 100. Frans Bauer kwam met z'n album 'n Ons Geluk tot twaalf weken.

"Een kippenvelmoment", noemt rapper Emms het nieuws van hun record. "Het echte besef moet nog komen." Collega Sjaf vult aan: "Toen we in 2014 begonnen hadden we dit nooit verwacht. We doen gewoon wat we leuk vinden en kijken waar het schip strandt."

We vroegen jullie je vragen aan Broederliefde live via Facebook te stellen. Hieronder kijk je dat gesprek terug:

Het succes van de Rotterdamse rapformatie is vooral te danken aan het enorme aantal keren dat hun nummers worden gestreamd op Spotify. In kleine kring was de groep al behoorlijk populair, maar sinds dit jaar is Broederliefde ook landelijk bekend. Zelf noemen ze als hoogtepunt hun optreden op Lowlands van vorige maand.

Download dat album, mijn zoons draaien het de godganse dag.

Frans Bauer, de oude recordhouder

Het record was in handen van Frans Bauer, maar is nu met één week overtroffen. Voor Frans geen probleem. Hij moedigt anderen zelfs aan het album te luisteren. "Voor de rest van Nederland: als je het nog niet gehoord hebt, downloaden die handel, want het is een topalbum. Ik kan het weten, want mijn zoons draaien het hier de hele godganse dag."

Hitlijst-expert en radio-dj Bart Arens vindt overigens dat je niet helemaal kunt spreken van het verbreken van een record. "Tegenwoordig tellen veel meer dingen mee. In de tijd van het album van Bauer werd alleen geregistreerd hoeveel iets over de toonbank ging, en daar hield het op. Nu gaat het meten veel verder."

Voor de Album Top 100 van nu wordt namelijk gekeken naar zowel de fysieke verkoop als het aantal streams en downloads. "Dat neemt niet weg dat het een geweldige prestatie is van Broederliefde, maar in de hitlijsten van vroeger kon je niet checken hoe vaak de nummers op een album in huis werden afgespeeld. Met streams wel."

Arens vergelijkt het met de ontwikkeling in de wielersport. "Je kunt wielrenners van vroeger ook niet vergelijken met die van nu, omdat er met zo veel andere factoren rekening gehouden moet worden."

Deel artikel: