Infantino trots op videogebruik arbiter Kuipers
Scheidsrechter Björn Kuipers heeft donderdagavond een primeur op zijn naam gebracht tijdens het oefenduel tussen Italië en Frankrijk, de eerste interland waarbij gebruik werd gemaakt van videoarbitrage.
Al na een paar minuten wendde Kuipers zich tot de techniek na een harde tackle van Djibril Sidibe op Daniele De Rossi. De twee videocollega's, die buiten het stadion in een speciaal geprepareerde vrachtwagen nauwkeurig de beelden bestudeerden, hadden tien seconden later hun conclusie klaar: de voor Frankrijk debuterende Sidibe kon een rode kaart bespaard blijven.
In de 33ste minuut schreeuwde het publiek in Bari luidkeels om een strafschop toen De Rossi de bal tegen een Franse arm leek te koppen. 'Zondaar' Layvin Kurzawa trapte de bal over de zijlijn, waarna de Nederlandse arbiter zijn kans schoon zag om andermaal de videoscheidsrechters in te schakelen. Binnen twintig seconden had hij antwoord: geen hands en dus geen strafschop. Waarop Kuipers gebaarde dat de ingooi kon worden genomen.
Voetbalgeschiedenis
Het publiek, dat Frankrijk met 3-1 van Italië zag winnen, zal het vermoedelijk allemaal zijn ontgaan, maar de aanwezige FIFA-voorzitter Gianni Infantino niet. "We hebben hier voetbalgeschiedenis geschreven", sprak hij na afloop trots. "We leven in 2016. Het is tijd om dit goed te gaan testen. Ik hoop dat we bij het WK in 2018 in Rusland deze technologie volledig kunnen gaan gebruiken."
Aan Kuipers zal het niet liggen. "Ik merkte dat de spelers de beslissingen makkelijker accepteerden. Het is dus beter voor iedereen."
De IFAB, de reglementencommissie binnen de wereldvoetbalbond, besloot afgelopen maart tot de invoering van experimenten met videoscheidsrechters. De FIFA liet destijds weten dat de uitgebreide proef de komende twee jaar wordt uitgevoerd in twaalf landen, waaronder Nederland, Duitsland, Italië, Portugal en de Verenigde Staten.
De nieuwe arbitraire hulp wordt ingezet om te bepalen of er sprake is van een geldig doelpunt, overtreding, penalty of rode kaart. "Natuurlijk kunnen we niet alle problemen oplossen", beaamt Infantino. "Maar laten we vooral proberen om de arbitrage te helpen in cruciale situaties, zonder daarbij de wedstrijd langdurig te onderbreken."
De KNVB is al vanaf 2011 bezig met videoarbitrage en heeft inmiddels toestemming gekregen om er komend bekerseizoen verder mee te experimenteren. Bij zo'n 25 wedstrijden zal gebruik worden gemaakt van de beelden om de leidsman in het veld te ondersteunen. De ervaringen moeten uiteindelijk bijdragen aan een definitief protocol rondom de videoscheidsrechter.