'Ook blootstelling aan gif bij DuPont-fabriek Kerkrade'
Werknemers van de lycrafabriek van DuPont in Kerkrade zijn jarenlang blootgesteld aan het gevaarlijke oplosmiddel DMAC. Dat concludeert de Volkskrant na gesprekken met 25 (ex-)werknemers.
EenVandaag meldde dit voorjaar dat tientallen oud-medewerkers van de DuPont-fabriek in Dordrecht zwangerschaps- of vruchtbaarheidsproblemen hebben gekregen, mogelijk door DMAC. In Dordrecht werden vorige maand ook omwonenden van de fabriek uitgenodigd voor bloedonderzoek, omdat ze wellicht zijn blootgesteld aan een andere giftige stof, PFOA.
De fabriek in Kerkrade liet in 1986 al onderzoek doen naar de risico's van DMAC. De lucht in de fabriek bleek bijna twee keer zo veel DMAC te bevatten als toegestaan.
Urinetesten
Het bedrijf plaatste toen meetapparatuur waarvan het alarm afging als de concentratie te hoog werd, maar die apparatuur is later verplaatst, zeggen medewerkers tegen de krant. Ook werden urinetesten ingevoerd voor het personeel, maar de uitslagen daarvan werden niet aan medewerkers verteld.
DMAC, een kleurloos oplosmiddel dat bij de productie van lycra-garen wordt gebruikt, kan zwangerschaps- of vruchtbaarheidsproblemen en leverschade veroorzaken. Bij de werknemers die de Volkskrant sprak, is daarvan overigens geen sprake.
De fabriek in Kerkrade is tegenwoordig van het Amerikaanse Invista. Dat bedrijf zegt dat sinds de overname in 2004 niemand meer is blootgesteld aan DMAC.