NOS NieuwsAangepast

Eerste schepen langs tanker op Rijn

Op de Rijn zijn veertien schepen succesvol langs de gekapseisde tanker Waldhof geleid. Daarmee lijkt een proef van de Duitse autoriteiten geslaagd.

Woensdagavond was al een klein vrachtschip met een sleepboot langs de Waldhof gevaren. De tanker is daarbij niet verder verschoven. Het gat onder het schip is weliswaar groter geworden, maar het schip ligt stabiel. Om te voorkomen dat het gat onder de tanker nog groter wordt en het gevaar ontstaat dat het schip breekt, staat een bagger paraat.

De autoriteiten willen nog tot zonsondergang doorgaan met het laten passeren van schepen. Toch wordt de Rijn bij St. Goarshausen nog niet vrijgegeven; de proef is tot nu toe alleen bedoeld voor kleinere schepen die stroomopwaarts varen. Alle grotere schepen en schepen die zuidelijk van de gekapseisde tanker vastliggen, moeten daar voorlopig blijven. Er liggen zo'n 250 schepen vast.

Stremming

Het Duitse chemieconcern BASF zegt dat het de productie in de fabriek in Ludwigshafen moet terugschroeven, omdat de fabriek door de stremming op de Rijn niet goed bevoorraad kan worden. Het bedrijf heeft klanten gewaarschuwd dat leveringen mogelijk langer op zich laten wachten.

De berging van de 110 meter lange tanker kan nog weken in beslag nemen. De eerste twee kranen van het Nederlandse bergingsbedrijf Mammoet zijn inmiddels vlakbij de gezonken tanker. Een derde kraan, die vanuit Nederland moet komen, wordt dit weekend verwacht.

Zwavelzuur

De tanker kapseisde vorige week. Het schip heeft 2400 ton zwavelzuur aan boord en was op weg van BASF in Ludwigshafen naar Antwerpen. Twee van de vier bemanningsleden worden vermist. Zij hebben de averij vermoedelijk niet overleefd.

Een regeringsfunctionaris zegt dat geprobeerd wordt het schip leeg te pompen. Als dat niet lukt, wordt het zwavelzuur gecontroleerd in de Rijn geloosd. Op de plek van het ongeluk stroomt zo'n 4 miljoen liter water per seconde door de rivier. Als per seconde 50 liter van de chemische stof wordt geloosd, verdunt het zuur zo sterk dat het enkele meters verderop amper meer meetbaar is, zegt de functionaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl