Wat nou oorlog: 'Syrië is altijd prachtig' zegt promotievideo
Een azuurblauwe zee en hagelwitte stranden. Wie denkt dat de oorlog in Syrië de vakantiepret in het land bederft, heeft het mis. Althans, dat moet een filmpje van het Syrische ministerie van Toerisme ons doen geloven dat onlangs verspreid werd. "Je hebt het gevoel dat de Syrische regering de realiteit volledig kwijt is", zegt correspondent Inge Vrancken van de VRT.
Hoewel er niet in heel Syrië gevochten wordt, is het geen land waar je op vakantie zou gaan, zegt Vrancken. "Er heerst hongersnood, de helft van de bevolking heeft huis en haard verlaten en miljoenen zijn op de vlucht. Er zijn honderdduizenden doden gevallen en er worden chemische wapens ingezet. Dat is helemaal geen vakantieland."
Vrancken legt uit waar het filmpje is gemaakt. "Als je goed kijkt, zie je dat de beelden geschoten zijn op enkele honderden meters strand. Het gaat om de stranden van de kuststad Tartus. Daar ligt een Russische marinehaven, dus het gebied wordt beschermd door Russische militairen."
Dat garandeert niet dat het er veilig is, zegt ze. "In het voorjaar was er een zware bomaanslag, gepleegd door IS. Daarbij zijn tientallen doden gevallen."
Het promotiefilmpje, dat eindigt met de woorden "Syrië, altijd prachtig", is niet het eerste dat Syrië als vakantieland aanprijst. "Eerder dit jaar verscheen er eentje over de Omajjadenmoskee in Damascus en over de archeologische stad Palmyra."
Palmyra was in handen van IS en is door het Syrische leger met hulp van de Russen heroverd. In de tijd die IS in de stad zat, werd een deel van Palmyra vernietigd. "Enkele maanden geleden organiseerden de Russen daar een concert, maar de omgeving ligt bezaaid met boobytraps en bommen. De Russen zijn daar aan het ontmijnen, dus ook dat heeft geen enkel gevoel met de realiteit."
Het doel van de filmpjes is weliswaar om toeristen te trekken, maar niet de Westerse, zegt Vrancken. "Als het al publiek aantrekt, dan is het Russisch of Iraans. Die landen vliegen als enige ook nog direct op Syrië." Het gaat om geld, verklaart ze, heel veel geld: "Voor de oorlog bestond 14 procent van het BBP uit toerisme-inkomsten; jaarlijks kwamen er 8,5 miljoen toeristen."
Het filmpje roept bij de VRT-correspondent veel vragen op: "Hoe moet het aan de onderhandelingstafel gaan als dit soort filmpjes worden getoond van een land waar de situatie op dit moment uitzichtloos is? Want we zijn nog verre van een oplossing. Als dit dan ter tafel komt, dan moet het wel heel moeilijk worden."