Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen
NOS Nieuws

Damherten Noord-Holland mogen afgemaakt worden

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en Kennemerland mogen worden afgeschoten. Dat heeft de rechtbank bepaald in een zaak die natuur- en dierenbeschermingsorganisaties hadden aangespannen tegen de provincie Noord-Holland.

De provincie wil de komende jaren duizenden damherten laten afschieten. Er lopen nu naar schatting zesduizend damherten door de twee gebieden en dat moeten er ongeveer duizend worden.

Aanrijdingen

Volgens de rechtbank toont de provincie aan dat de natuur en het verkeer last hebben van het groeiend aantal damherten. Automobilisten krijgen geregeld een damhert op hun motorkap en de dieren beschadigen de natuur. De rechter zegt dat er "geen andere bevredigende oplossing bestaat" dan het doden van de dieren toe te staan.

De afgelopen jaren zijn er hekken, rasters en wildroosters geplaatst, maar dat was volgens natuurbeheerders niet genoeg. De populatie damherten in de Noord- en Zuid-Hollandse duinen steeg dit jaar alleen al met bijna een derde.

Faunabescherming gaat in beroep tegen de uitspraak van vandaag. In Zuid-Holland loopt ook een rechtszaak tegen het afschieten van damherten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl