Handel in tweedehands windmolens lucratief
Honderden oude maar goede windmolens worden afgebroken en voor veel geld weer doorverkocht naar het buitenland. De molens zijn technisch nog prima in orde, maar omdat de subsidietermijn is verstreken, zijn ze voor de Nederlandse energiemarkt niet meer interessant. Dat schrijft Trouw.
Windmolens zijn voor energiebedrijven, coöperaties en boeren na tien tot vijftien jaar niet meer rendabel. De subsidietermijn voor de turbines is dan verstreken en omdat de stroomprijs laag is, hebben ze geen nut meer. Een nieuwe subsidie is alleen verkrijgbaar als een nieuwe, grotere windmolen de plaats inneemt van de oude. In sommige provincies geldt zelfs de regel dat bij de plaatsing van een grote, nieuwe windmolen twee kleinere moeten verdwijnen.
Booming business
Bedrijven die geld verdienen aan het doorverkopen van gedemonteerde windmolens zeggen in Trouw dat de business 'booming' is, al overstijgt het aanbod inmiddels de vraag. Toch is er zelfs al een webshop waar windmolens en onderdelen online kunnen worden gekocht.
De windmolens gaan grofweg voor de helft van de prijs weg, maar zijn dan nog altijd enkele tonnen waard.
De kleinere windmolens die in Nederland maar ook in Duitsland en Denemarken worden neergehaald, gaan naar Italië en Ierland. Deze landen hebben een zwakker stroomnet waar de kleinere molens beter bij passen. De goedkopere exemplaren gaan vooral naar Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.