NOS Nieuws

Meer over roeien

Roeien staat pas sinds de Paralympische Spelen van 2008 in Peking op het programma. Er zijn vier verschillende klassen waarin wordt geroeid. Iedere wedstrijd wordt gevaren over een afstand van één kilometer.

De eerste klasse is de Skiff AM1x, deze klasse is individueel en daarbij mag de roeier alleen met de armen roeien. De stoel staat vast, hierdoor kan de kracht alleen uit de armen gehaald worden. De tweede klasse is AW 1x Skiff en is hetzelfde als de eerste, maar dan voor vrouwen.

De derde klasse is de TA2 2x, dit is een boot voor twee personen. Hier mag de kracht worden gehaald uit de armen en romp. Ook in deze klasse zit de stoel vast. Daarnaast is deze klasse toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen. De laatste categorie is de LTA 4+, dit is een boot voor vier atleten met een stuurman. Hier zijn de stoelen wel glijdend, hierdoor kunnen de atleten kracht halen uit armen, romp en benen. Ook deze klasse is toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen.

Omschrijving klassen roeien

KlasseOmschrijving
ASRoeiers in deze klasse gebruiken enkel armen en schouders om de boot voort te bewegen omdat zij geen, dan wel minimale romp- en beenfunctie hebben, bijvoorbeeld door een dwarslaesie.
TAIn klasse TA (trunk/arms) roeien sporters zonder beenfunctie, zij kunnen dan ook geen gebruik maken van een beweeglijke roeibank. Over het algemeen hebben deze roeiers een goede romp- en armfunctie.
LTA-PDIn deze klasse kunnen de roeiers alle ledematen en romp gebruiken. In deze klasse roeien sporters met bijvoorbeeld een voetamputatie of sporters die het gebruik van een deel van hun vingers missen.
LTA-VI B1, B2 en B3Roeiers in de B1 klasse zijn volledig blind of hebben een zeer slecht zicht. In de B3 klasse is men slechtziend.

Deel artikel: