Een spierwit jurkje of een T-shirt gemaakt van een koeienvlaai. Het kan. Sterker: bedenker Jalila Essaïdi uit Eindhoven gaat ervan uit dat binnen drie jaar een fabriek uit de grond is gestampt waar tonnen koeienmest worden verwerkt tot viscose. Daar kun je dan weer draden van trekken voor bijvoorbeeld een T-shirt.
Zover is het nog niet, Jalila experimenteert nog volop met koeienstront. Een emmer per keer. We gingen bij haar langs:
Voor veehouders zou een fabriek waar mest wordt verwerkt tot papier, bioplastic en kleding een uitkomst zijn. Boeren hebben mest zelf nodig voor op het land, maar er is nog steeds een mestoverschot.
Veehouder Hans Huijbers ziet het helemaal zitten. "Ik vind het een leuk idee als ik mensen zie rondlopen in kleding die is gemaakt van koeienmest. Ik heb ongeveer drieduizend ton mest over per jaar, dus ik kan wel wat leveren. En ik ben niet de enige boer." Volgens Hans zijn er dertig boeren nodig om een kledingmestfabriek rendabel te maken.
Het zal nog wel een paar jaar duren voor op grote schaal kleding wordt gemaakt van koeienmest. Maar ondertussen is er al wel een modeshow georganiseerd met onder meer hagelwitte jurkjes. "Het kan dus gewoon", zegt Jalila.
Papier
Het productieproces, van koeienvlaai tot garen waar je mee kunt naaien, duurt ongeveer een week. Jalila: "Tijdens dat proces ontstaan ook andere grondstoffen waar je papier van kunt maken en bioplastic. Mest is het nieuwe goud."