Nederlandse universiteiten zijn al jaren in trek bij internationale studenten. Een belangrijke reden daarvoor is de hoeveelheid Engels in het Nederlandse onderwijs. En die wordt steeds groter: de Volkskrant heeft uitgezocht dat 60 procent van alle opleidingen aan de Nederlandse universiteiten dit jaar in het Engels is.
Vooral masters worden vaker alleen in het Engels onderwezen. Drie universiteiten (TU Eindhoven, Wageningen en TU Delft) hebben alleen nog maar Engelstalige masters, bij de rest wordt de meerderheid in het Engels aangeboden. De Radboud Universiteit geeft nog ongeveer 50-50 Nederlands- en Engelstalig les, maar vanaf september komen er zes Engelstalige bachelors bij.
Bachelors waren vaak nog Nederlands, maar ook daar hoor je steeds meer Engels in de collegezalen. Zo'n driekwart van de bachelors aan de universiteit van Maastricht worden nu in het Engels gegeven.
Ook het hbo verengelst volgens de krant, maar heeft daar geen cijfers over.
Het debat over Engels gaat meer om kortzichtige creatieve zelfbedruiping van universiteiten die verblind worden door keiharde dollars en yens, dan over de maatschappelijk toegevoegde waarde.
Investeren in Engelstalig onderwijs betaalt zich uit voor universiteiten: het levert meer internationale studenten - en dus geld op. Maar daar komt ook kritiek op: "Een Chinese student levert voor een universiteit meer op dan een Nederlandse", zegt voorzitter Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).
"Financiële prikkels zijn nu aanlokkelijker dan een goed gesprek over de toegevoegde waarde van Engels in het hoger onderwijs. Hierdoor gaat het debat over Engels meer om kortzichtige creatieve zelfbedruiping van universiteiten die verblind worden door keiharde dollars en yens, in plaats van een gesprek over echte maatschappelijk toegevoegde waarde."
Minister Bussemaker is al een tijdje bezig om meer internationale studenten naar ons land te halen. Maar het mag niet de bedoeling zijn van universiteiten om alleen Engelstalig onderwijs aan te bieden om meer geld te krijgen, zegt ze in de krant. En het niveau moet op orde zijn.
En dat niveau is nog niet helemaal duidelijk; Arno Overmars ontdekte twee jaar geleden in zijn promotie-onderzoek aan de Radboud Universiteit dat Nederlandse universiteiten kwalitatief goed onderwijs in het Engels aanbieden, maar de LSVb hield vorig jaar een enquête waaruit blijkt dat studenten worden afgeleid door het gebrekkig Engels van hun docenten.
De Nederlandse Vereniging van Universiteiten is blij met de internationalisering van de universiteiten: "Wij zijn ervan overtuigd dat dit leidt tot beter onderwijs en meer mogelijkheden voor studenten om zich te begeven op de internationale arbeidsmarkt", zegt voorzitter Bas Verweij in de krant.