NOS Nieuws

Verzekeraars: wie fraudeert, krijgt direct de rekening

Consumenten die hun verzekeraar proberen op te lichten krijgen vanaf vandaag te maken met een extra consequentie: een vaste schadevergoeding van 532 euro. Daarmee draaien ze direct op voor de onderzoekskosten die hun verzekeringsmaatschappij maakt, zegt het Verbond van Verzekeraars, dat de maatregel vandaag lanceert.

Verzekeraars krijgen ieder jaar te maken met duizenden valse claims. In 2015 werd ruim 8000 keer fraude vastgesteld. Daarmee was 79 miljoen euro gemoeid. Toch is dat naar schatting maar een fractie van het werkelijke aantal fraudegevallen.

Onterecht geclaimde bedragen en de kosten die verzekeraars maken om fraude op te sporen, drijven de premies op die consumenten voor hun verzekering betalen. De 'eerlijke verzekerde' heeft dus te lijden onder de fraudeur.

Dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt het Verbond van Verzekeraars. "Wie fraudeert, krijgt direct de rekening gepresenteerd. Ik hoop dat we hiermee potentiële fraudeurs afschrikken", zegt directeur Richard Weurding.

Meeste fraude in Nederland is met autoverzekeringen

Directe aansprakelijkstelling - waarbij een dader de financiële schade die hij aanricht moet terugbetalen - is al een succesvol middel gebleken om bijvoorbeeld winkeldiefstallen tegen te gaan. Net als winkeldieven zullen verzekeringsfraudeurs te maken krijgen met SODA, de overheidsorganisatie die probeert de schade op daders te verhalen. Volgens die organisatie lukt dat nu in 80 procent van de gevallen.

Het opdraaien voor de schade is slechts een van de maatregelen tegen fraudeurs. Verzekeraars kunnen aangifte doen bij de politie, vorderen de uitgekeerde bedragen terug, mogen klanten royeren en plaatsen fraudeurs op zwarte lijsten om andere maatschappijen te waarschuwen. Wie door zijn verzekeraar is weggestuurd of op zo'n zwarte lijst staat, kan vaak alleen nog bij een speciale verzekeringsmaatschappij terecht.

Volgens het Verbond van Verzekeraars wordt het vaakst gefraudeerd met verzekeringen voor motorrijtuigen. Fraude bij brand (de inboedel- en opstalverzekering) en bij aansprakelijkheid staan op plaats twee en drie. In de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Limburg wonen de meeste geregistreerde fraudeurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl