De wordt tropisch warm volgende week; het zal druk worden op het strand
NOS Nieuwsโ€ข

'Nou moe, is onze vakantie voorbij, gaat de zon opeens schijnen'

"Het is de hele zomer slecht weer geweest en nu de vakantie voorbij is, gaat de zon schijnen!" Deze zin zal je de laatste dagen vast wel vaker hebben gehoord. Een depressie na de vakantie omdat het 'normale leven' weer begint, komt voor.

Maar wordt die dip erger als het na de vakantie opeens wel lekker weer is?

Door een post-vakantiedip gaan mensen met tegenzin naar hun werk of school. Ze voelen zich rot, omdat hun vakantie voorbij is. "Het is erg menselijk om te vergelijken", vertelt psycholoog Robert Haringsma van het Instituut voor Positieve Psychologie. "Als je na een vakantie weer aan het werk moet, ga je de huidige situatie vergelijken met de vakantie, waardoor je je minder prettig kan voelen." Die onprettige gevoelens kunnen leiden tot een depressie of een dip.

Maar die dip wordt juist niet erger als het buiten lekker weer is, zegt psycholoog Roos Woltering. Dat komt volgens Woltering door de effecten van de zon. "Het positieve effect van de zomer is psychisch en lichamelijk", vertelt Woltering. "Door het zonlicht maakt je lichaam gelukshormonen aan waardoor je gelukkig wordt. Daarbij koppelen we psychisch de zon aan positieve ervaringen, wat ook zorgt voor een geluksgevoel. Daardoor is dat geluksgevoel zo sterk."

Doordat het gevoel zo sterk is, denkt Woltering dat het huidige warme weer juist een positief effect heeft op werkende mensen. "Natuurlijk zijn er mensen die balen dat ze met dit weer aan het werk zijn, maar dat baal-gevoel gaat sneller over als de zon schijnt dan dat het ook nog eens slecht weer is. Na het werk kunnen ze altijd nog op een terrasje in de zon gaan zitten en genieten."

Haringsma is het hier mee eens. "Zoals ik al eerder zei, wordt er veel door mensen vergeleken. Als het verschil tussen de vakantie en de huidige situatie, zoals werk of school, kleiner is, zijn de negatieve gevoelens ook minder. Als hier dus de zon schijnt en het lekker weer is, lijkt dat meer op de vakantie en zorgt dat voor positievere gevoelens."

Maar hoe kan het dan dat zoveel mensen klagen? "Het is algemeen bekend dat de helft van de mensen hun werk als onprettig ervaart. Als de vakantie prettig is geweest, is het verschil met het ongelukkige gevoel op het werk nog groter waardoor het erger opvalt. Eigenlijk klagen de mensen alleen over hun werk en zijn ze daardoor ongelukkig."

Om de dip te voorkomen, heeft Haringsma een aantal tips. "Neem kortere vakanties, zodat je sneller weer gewend bent op je werk en je uit kan kijken naar een volgende prettige ervaring. Stel jezelf ook de vraag: hoe kan ik mijn leven hier prettiger maken?"

Ook helpt het volgens de psycholoog om niet met eigen ervaringen te vergelijken, maar juist met andermans ervaringen. "Kijk ook eens naar de mensen die niet op vakantie kunnen, dan waardeer je jouw eigen situatie meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl