Frankrijk en Duitsland willen versleuteld chatten inperken
Chat-apps als WhatsApp, Telegram en iMessage moeten meewerken met de overheid om berichten leesbaar te maken voor onderzoekers van bijvoorbeeld de geheime dienst en de politie. Dat zeiden de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve en zijn Duitse evenknie De Maizière dinsdagmiddag.
De Europese Commissie zou met voorstellen moeten komen om chat-apps daartoe te verplichten, vinden beide ministers. De verplichting zou ook moeten gelden voor chat-apps van buiten Europa.
Volgens de ministers zijn de maatregelen nodig in de strijd tegen terrorisme. Terreurnetwerken zouden communiceren via versleutelde chat-apps. Of de verplichting om encryptie te omzeilen enkel geldt voor terrorismezaken, is echter onduidelijk.
End-to-end-encryptie
Veel chat-apps zijn de afgelopen tijd overgestapt op 'end-to-end'-encryptie, waarbij berichten op zo'n manier worden beveiligd dat alleen de verzender en de ontvanger er nog bij kunnen. Zelfs het bedrijf achter de chat-app kan er dan niet meer bij, als de encryptie goed is uitgevoerd.
Hoe de bedrijven dan toch bij de versleutelde berichten van hun klanten moeten komen, is onduidelijk. Mogelijk zou dit betekenen dat de encryptie moet worden afgezwakt. Het bezwaar van privacyvoorvechters is daarbij dat de versleuteling ook voor onschuldige burgers slechter wordt.
Zondag zei het Openbaar Ministerie dat het worstelt met versleutelde chat-apps. Het liefst zou het OM een manier zien het toch toegang kan krijgen tot versleutelde berichten, zei Officier van Justitie Martijn Egberts tegen de NOS.
Verder vindt Frankrijk dat er Europese regels moeten komen om posts met een terroristische content op sociale media aan banden te leggen. Ook zouden er in Europa meer biometrische paspoorten, bijvoorbeeld met vingerafdrukken, moeten worden uitgegeven. In Nederland gebeurt dat al.