'Walvisvaarders hebben geen last meer van Sea Shepherd'
Milieuorganisatie Sea Shepherd gaat Japanse walvisvaarders niet meer hinderen bij de jaarlijkse walvisjacht. De actieschepen blijven voortaan op een afstand van minimaal 450 meter. Die afspraken zijn gemaakt na bemiddeling door een Amerikaanse rechter. Het akkoord moet ongelukken voorkomen, schrijft het Japanse Institute of Cetacean Research.
Walvisvaarders en hun bemanning mogen nu niet meer "fysiek aangevallen" worden door schepen van de actievoerders. Ook mogen de schepen van Sea Shepherd niet meer op een manier varen die de veiligheid in gevaar brengt. Sea Shepherd mag ook geen acties van andere organisaties financieren of op andere manieren mogelijk maken.
Met de afspraken komt een eind aan de zaak die de Japanse walvisvaarders in 2011 via de Amerikaanse federale rechter aanspanden tegen Sea Shepherd. Daarmee wilden de Japanners een verbod afdwingen op de pogingen van Sea Shepherd om walvisvaart in het kader van wetenschap te dwarsbomen.
Ondanks een veroordeling wegens piraterij in de VS in 2012 ging Sea Shepherd door met de aanvallen op walvisvaarders, waarna de Japanners opnieuw naar de rechter stapten.
Sea Shepherd voert ieder jaar actie tegen Japanse walvisvaarders in de Zuidelijke IJszeeën. De Japanners zeggen dat ze op walvissen mogen jagen omdat de dieren bestemd zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Vorig jaar maakte Japan bekend jaarlijks zo'n 300 dwergvinvissen per jaar te willen vangen.
Toch actievoeren
Het is nog maar de vraag of er dit keer wel een einde komt aan de confrontaties van actievoerders van Sea Shepherd en Japanse walvisvaarders. De Australische tak van Sea Shepherd zei tegen de BBC dat de uitspraak geen gevolg heeft voor hun acties. "Wij maken ons geen zorgen over de schikking van de Amerikaanse rechtszaak, omdat het geen gevolg heeft voor de Australische wetgeving."
Australië en Japan stonden zelf ook al voor de rechter. Het Internationaal Hof van Justitie oordeelde toen dat Japan voorlopig moest stoppen met het vangen van walvissen. Australië beschuldigde de Japanners ervan internationale afspraken te omzeilen en walvissen te vangen voor commerciële doeleinden.
Het wetenschappelijk niveau van het Japanse onderzoeksprogramma was volgens het Hof onvoldoende om de hoeveelheid gevangen walvis te rechtvaardigen. Japan ontwikkelde daarop een nieuw programma en hervatte de jacht.