Hockeysters verliezen olympische finale na shoot-outs

Geen derde olympische titel op rij voor de hockeysters. Oranje verloor in Rio de finale na shoot-outs van Groot-Brittannië, dat acht minuten voor tijd op 3-3 was gekomen. In de shoot-outs scoorde Nederland geen enkele keer.

De Britse speelsters hadden Nederland vorig jaar in de finale van het EK verslagen. Net als toen was Oranje nu opnieuw technisch de betere, maar andermaal bleek ook dat de Britse onverzettelijkheid uiteindelijk toch de doorslag geeft.

Bovendien ging de opponent veel beter met de kansen om. Waar de rushes van de uitstekend spelende Naomi van As stierven in schoonheid en Maartje Paumen zelfs een strafbal miste, scoorden de Britsen via Lily Owsley en Crista Cullen. De laatste goal mocht keepster Joyce Sombroek, die in voorgaande wedstrijden een formidabele indruk had achtergelaten, zichzelf aanrekenen.

Paumen mist en Paumen scoort

Oranje kende een ongelukkige start. Hoewel het elftal van van Alyson Annan het beste van het spel had, opende Groot-Brittannië in het eerste kwart de score. Dat was nadat Paumen kort daarvoor een strafbal had gemist.

Oranje trok de stand nog tijdens het eerste kwart gelijk, waarna Paumen in het tweede kwart Nederland voor het eerst op voorsprong bracht. Het antwoord van de Britse vrouwen liet niet lang op zich wachten, waarmee het duel weer in evenwicht was.

Groot-Brittannië komt acht minuten voor tijd op gelijke hoogte: 3-3

In het derde kwart kwam Nederland opnieuw op voorsprong. Na een mooie strafcornervariant tikte aangever Van Male de 3-2 binnen. De Britsen dwongen echter, net als in de EK-finale, in het vierde kwart een beslissing via shoot-outs af door een goal van Nicola White.

In die shoot-outs eiste keepster Maddie Hinch opnieuw een hoofdrol op. De Britse hield drie doelpogingen tegen en zag dat Margot van Geffen op de paal sloeg. Hollie Webb bezorgde daarop de Britsen het goud.