Bondskanselier Merkel en president Erdogan, tijdens een ontmoeting in mei van dit jaar.
NOS Nieuws

Berlijn: Turkije ondersteunt radicaal-islamitische terreurgroepen

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

De Duitse regering gaat ervan uit dat de Turkse regering onder president Erdogan radicaal-islamitische en terroristische organisaties 'actief ondersteunt'. Dat meldt de Duitse publieke omroep ARD op basis van een uitgelekt, vertrouwelijke antwoord op Kamervragen van oppositiepartij Die Linke.

Duitsland ziet 'talrijke solidariteitsoproepen' en 'ondersteuning' door de AK-partij en president Erdogan van groeperingen als de Moslimbroederschap, de Syrische islamistische oppositie en Hamas. Waar die ondersteuning concreet uit bestaat blijft onvermeld.

Overigens wordt de Moslimbroederschap door Europa niet aangemerkt als een terroristische organisatie. En Ankara is in het verleden open geweest over de steun aan Hamas, een groepering die al sinds 2003 op de zwarte lijst van de EU staat.

Dit uitgelekte bericht kan volgens de Duitse media opnieuw leiden tot een rel tussen Duitsland en Turkije. Of dat nu gebeurt of niet, duidelijk is wel dat dit bericht nooit had mogen uitlekken. Daar zal de regering zeker mee in zijn maag zitten.

Draaischijf

In de vertrouwelijke documenten zou staan dat Turkije de banden met extremistische bewegingen aanhaalt: 'Als resultaat van de sinds 2011 ingezette islamisering van de Turkse binnen- en buitenlandpolitiek, heeft het land zich ontwikkeld tot draaischijf voor islamistische groeperingen in het Midden-Oosten', schrijft de ARD.

Die inschattingen komen van de BND, de Duitse buitenlandse inlichtingendiensten, maar staan dus nu in een officieel Duits regeringsdocument. De vragen van Die Linke kunnen volgens het document niet in het openbaar worden beantwoord, omdat dat niet in het landsbelang zou zijn.

In het openbaar is de regering van bondskanselier Angela Merkel tot nu toe terughoudend over Turkije en de banden van Erdogan met radicaal-islamitische organisaties.

Rel

Volgens de ARD komt het antwoord op deze Kamervragen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Buitenlandse Zaken zou niet gekend zijn in het antwoord. Ook politici vrezen voor een rel tussen Ankara en Berlijn. "Bij zo'n gevoelige kwestie zou het ministerie van Buitenlandse Zaken ingeseind moeten worden", zegt SDP-politicus Rolf Mützenich tegen de zender. "Het gaat hier om een NAVO-land waar ook Duitse soldaten gestationeerd zijn".

Die Linke heeft al langer kritiek op Turkije en op de Duitse samenwerking met dat land in de vluchtelingencrisis. De partij ziet zich in deze inschatting bevestigd.

De partij beschuldigt de regering ervan naar buiten toe een ander beeld van het land te schetsen, terwijl de bewindslieden achter de schermen veel kritischer zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl