NOS Nieuws

Veel minder studenten doen tweede studie

Het aantal studenten dat na het voltooien van een eerste studie aan een tweede begint, is in vijf jaar tijd met eenderde afgenomen. Dat meldt de Volkskrant op basis van cijfers van het ministerie van Onderwijs. In 2011 begonnen 33.000 universiteits- en hbo-studenten na hun afstuderen aan een tweede studie. Vorig jaar waren dat er 22.000.

In 2011 stopte de overheid met de financiering van de tweede studie. Hogescholen en universiteiten mochten zelf bepalen hoeveel collegegeld ze aan studenten zouden vragen die al een opleiding hadden afgerond. Omdat de opleidingen de studentenbijdrage kostendekkend willen laten zijn, gingen het collegegeld voor veel studies fors omhoog. Ook zijn er grote verschillen tussen de instellingen.

Zo kost een studie geneeskunde in Maastricht 32.000 euro per jaar en in Utrecht 17.000 euro.

Gemiddeld bedraagt het collegegeld voor studenten die een tweede opleiding doen 9000 euro per jaar.

Dom

De Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) die zich tegen de hoge collegegelden verzet, spreekt in de krant van een "domme bezuiniging". De stichting kent voorbeelden van studenten die hun tweede studie moesten staken, omdat ze het niet meer konden betalen.

Ook de studentenvakbond LSVb is niet gelukkig met het afschaffen van de financiering van de tweede studie. "In Nederland hebben we een systeem waarin je al op de middelbare school een keuze moet maken", zei vicevoorzitter Julia Verheul in het NOS Radio 1 Journaal. "Op het moment dat je een hbo-opleiding gaat doen en er later achterkomt dat je ook een universiteit had aangekund, kan dat niet meer. Als je een kenniseconomie wilt zijn, moet je dat als overheid ook stimuleren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl