Knooppunt Joure vanuit de lucht
NOS Nieuws

Beruchte rotonde Joure gaat op de schop

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

"Een moeilijke rotonde", noemt een buurtbewoonster het knooppunt Joure. Ze ziet geregeld de gevolgen. Ambulances, brandweerwagens, een traumaheli, allemaal opgeroepen na ongelukken.

Het knooppunt van de A6 en de A7 bij het Friese Joure is geen typisch klaverblad, zoals de meeste knooppunten. Het is een 'gewone' rotonde, met twee rijstroken en zonder stoplichten. Voor en na de rotonde mag 130 kilometer per uur worden gereden.

De buurtbewoonster zag het onlangs nog bijna misgaan. Tot haar verbijstering reed een andere automobilist tegen het verkeer in. Een vrachtwagen kon de spookrijder nog ontwijken. "Het was een oude man. Het ging gelukkig nog net goed", zegt ze. Een andere buurtbewoner herinnert zich die automobilist die vanuit de richting Sneek gewoon rechtdoor reed en midden op de rotonde eindigde.

Knooppunt Joure is het meest beruchte knooppunt van Noord-Nederland. Vorig jaar registreerde Rijkswaterstaat er 110 ongelukken, met een piek in juli. Vanaf het begin, veertig jaar geleden, was het al raak.

Knooppunt Joure wordt aangepakt

Maar nu wordt een van de oudste knooppunten van Nederland aangepakt. Het is een project van Rijkswaterstaat, de provincie Friesland en de gemeente De Friese Meren.

"Aanvankelijk werd besloten te investeren in de rotonde zelf", vertelt projectleider Age Beuving. Maar toen de bouw van de Zuiderzeelijn niet doorging, kwam er geld vrij en kon het knooppunt veel drastischer worden aangepakt. De rotonde verdwijnt en er komen fly-overs. Dat verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid. Kosten: 70 miljoen euro.

Sluipverkeer

De verwachting is dat na gereedkomen van het project de druk op de omliggende dorpen wordt verminderd. Daar hebben bewoners nu nog last van sluipverkeer, omdat veel auto's en vrachtwagens de rotonde bij Joure mijden vanwege de files. Op de Jousterweg, die Oudehaske doorsnijdt, is het in de spits soms zo druk dat dorpelingen met moeite de straat over komen.

Eind 2017 moet de rust daar terugkeren. Want dan is, naar verwachting, het project grotendeels afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl