Ankara roept Gülen-verdachten op ambassade Den Haag terug
Turkije heeft vijf diplomaten van de ambassade in Den Haag teruggeroepen. Ze worden ervan verdacht dat ze banden hebben met de Gülen-beweging van de geestelijke Fethullah Gülen. Ankara beschouwt die als een terreurorganisatie.
Het nieuws kwam naar buiten via een interview in het AD van het tijdelijk hoofd van de ambassade, Kurtulus Aykan. "Ik wil geen namen noemen, maar het is niet de kok of de bediende."
De ambassade bevestigt tegenover de NOS dat de vijf vijftien dagen de tijd hebben gehad om naar Turkije terug te keren. De diplomaten zijn vorige week geïnformeerd. De ambassade benadrukt dat er nog een onderzoek loopt, hun salaris krijgen ze nog gewoon doorbetaald. De Turkse ambassadeur hoort niet bij de vijf. Sadik Arslan is momenteel in Turkije, Aykan neemt voor hem waar. Op de ambassade werken zo'n 23 mensen.
De ambassadewoordvoerder zegt over het schorsen van de diplomaten: "Wij waren heel erg verbaasd, je hoopt natuurlijk dat het niet waar is."
De tweede man op de ambassade zegt in het AD dat hij ook verrast was toen de vijf door Ankara werden teruggehaald. "Het zijn mensen met wie ik nauw heb samengewerkt. Zeer bekwame mensen. Maar dat is het talent van de Gülen-beweging. Ze infiltreren geruisloos."
'Lange arm van FETÖ'
De Gülen-beweging, die door Ankara verantwoordelijk wordt gehouden voor de staatsgreep van 15 juli, is volgens Aykan sterk vertegenwoordigd in Nederland. "Ik hoor in Nederland vaak de term 'de lange arm van Ankara' voorbijkomen. Ik spreek liever van de lange arm van FETÖ", aldus de topdiplomaat, verwijzend naar de volgens de Turkse autoriteiten "terreurorganisatie" van Fethullah Gülen.
Net als de Turkse ambassadeur Sadik Arslan vindt Aykan dat er vanuit Nederland onvoldoende steun is voor Turkije na de mislukte staatsgreep. "We zijn een NAVO-bondgenoot. Nederland heeft enkele zorgvuldig afgewogen statements gegeven, maar we voelen ons niet gesteund. Er is een gebrek aan begrip. Ik hoop dat Nederland tot inkeer komt, wanneer het alle bewijzen op waarde kan schatten."
Als we blij zijn, schreeuwen we dat uit. Dat doen we ook als we boos zijn. Maar geweld gebruiken we niet, het recht moet zijn loop hebben.
Voor de incidenten bij instellingen van Gülen in Nederland, zoals brandstichting, heeft Aykan een verklaring. De incidenten zijn volgens hem in twee categorieën in te delen: "Een deel van de incidenten is in werkelijkheid niet gebeurd. Een ander deel is gepland door dezelfde beweging die de coup in Turkije wilde plegen, in een poging de slachtofferrol op te eisen."
Aykan voegt er in het gesprek met de krant aan toe dat hij geweld afwijst. "Als we blij zijn, schreeuwen we dat uit. Dat doen we ook als we boos zijn. Maar geweld gebruiken we niet, het recht moet zijn loop hebben. Turkse mensen zijn geen hooligans. Ze zijn vreedzaam." Volgens Aykan kunnen zijn voormalige collega's op de ambassade in Turkije een eerlijk proces verwachten.