Dankzij Frankrijk, Kroatië, Duitsland, Cuba, Montenegro, Spanje, Sudan en vele anderen kan Qatar de komende weken schitteren op de Spelen. Van de meer dan 10.000 sporters die de komende weken in actie komen op de Olympische Spelen, zijn er 38 die de oliestaat vertegenwoordigen. Een record, nog nooit was de ploeg uit Qatar zo groot. En daarmee verbreekt het nog een record: nog nooit stuurde het land zo veel genaturaliseerde spelers naar de Spelen.
Van de 38 Olympiërs uit Qatar zijn er 19 genaturaliseerd. Zo komen er twee hardlopers uit Sudan, sprinter Femi Ogunode komt uit Nigeria en de enige Qatarese tafeltennisser is de van oorsprong Chinese Li Ping.
Met grofweg twee miljoen inwoners is het voor Qatar ook lastig opboksen tegen andere landen waar simpelweg meer professionele sporters zijn. Daarom zoekt Qatar actief naar sporters die voor het land willen uitkomen op internationale toernooien. Voor sommige sporters is dat een uitkomst, omdat ze bijvoorbeeld in hun eigen land niet geselecteerd worden.
Beachvolleyballer Jefferson Santos Pereira bijvoorbeeld. De Braziliaan van geboorte speelt sinds kort samen met Qatari Cherif Younousse, omdat er al te veel Braziliaanse koppels meedoen aan de Spelen. De twee wonnen dit jaar hun eerste toernooi.
Maar de buitenlandse invloed is vooral te merken in het handbal. Twee derde van de spelers komt uit het buitenland. De meeste spelers komen van de Balkan, maar er spelen ook twee van oorsprong Syrische spelers mee en een Cubaan. Het multiculti-team maakt kans op een medaille, op het WK vorig jaar werd Qatar tweede.
Qatar beperkt zich niet tot het importeren van sporters, ook fans worden uit andere landen gehaald. Tijdens het WK handbal in Qatar werden 60 Spaanse fans naar Doha gehaald om te juichen voor Qatar. "Alles is betaald, hotel, vlucht en toegang tot het toernooi. Voor zo'n goed bod willen we best voor ze juichen, zelfs als ze tegen Spanje spelen," zei Samuel Ruiz destijds, voorzitter van de fans tegen AFP.
De kritiek heeft natuurlijk ook te maken met een hele serieuze concurrent voor de medailles die zich nu ineens op het front meldt
Andere landen kijken kritisch naar het handbalteam van Qatar: "Natuurlijk is er kritiek, dat klopt. Een aantal landen vindt het niet eerlijk, omdat dit land goede spelers gewoon koopt. Geld genoeg daar. Dat stuit andere landen tegen de borst", zegt NOS-handbalcommentator Richard van der Made.
Volgens de concurrenten van Qatar doet zo'n 'koopteam' afbreuk aan de status van de Olympische Spelen. "Anderzijds zie je bij andere landen natuurlijk ook wel eens een speler in de groep die genaturaliseerd is. Maar in veel mindere mate," zegt Richard.
"De kritiek heeft natuurlijk ook te maken met een hele serieuze concurrent voor de medailles die zich nu ineens op het front meldt. Frankrijk tip ik echter toch opnieuw als winnaar van het goud. Dat land heeft nog altijd de beste spelers aan boord."