Politie wil patiënten kankerkliniek spreken: 'concreet gezondheidsrisico'
In het onderzoek naar de Duitse alternatieve kankerkliniek in Bracht is naar voren gekomen dat twee Nederlandse patiënten van de kliniek in een ziekenhuis liggen. Daarnaast vrezen de Duitse, Nederlandse en Belgische politie dat er nog veel meer mensen zijn getroffen. Ze doen een oproep aan iedereen die daar ooit is behandeld, om zich te melden.
Volgens de politie lopen patiënten een "concreet gezondheidsrisico". Onder de patiënten zouden "talloze" Nederlanders zijn. Zij kunnen 0900 8844 bellen en vragen naar de politie in de regio Gelderland-Zuid.
In eerste instantie vroeg de politie alleen of oud-patiënten die klachten hadden zich wilden melden.
De Duitse gezondheidsdienst hoopt door de uitbreiding van de patiëntengroep een completer beeld te krijgen van de behandelingen die in het centrum werden aangeboden. "We willen weten of andere patiënten ook klachten hebben gekregen en welke middelen zij toegediend hebben gekregen", zegt een woordvoerder.
Drie doden
De politie bevestigde vandaag dat twee Nederlandse patiënten na behandeling in het Klaus Ross Centrum zijn overleden, een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg. De man stierf afgelopen vrijdag, de vrouw afgelopen zaterdag.
Beiden waren vorige week woensdag in de kliniek behandeld, tegelijk met de twee Nederlandse vrouwen die in een ziekenhuis liggen en een Belgische, die vrijdag overleed. Over hun identiteit zijn geen details bekendgemaakt.
Of er een verband is tussen de gezondheidsklachten van deze patiënten en de behandeling in de kliniek is nog niet duidelijk. Medisch onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is, zegt de politie.
Infusen
De echtgenote van de overleden Belgische zei eerder deze week dat de vijf patiënten een tienweekse alternatieve kankerbehandeling ondergingen, waarbij infusen met glucoseblokkers werden aangebracht. Die zouden kankercellen doden. Volgens oncologen is er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze methode en mag die alleen door kundige artsen worden toegepast.
De kliniek heeft verklaard volledig mee te werken aan het politieonderzoek.