Dit weekend overleed Ramzi Mohammad Kaddouri, een jongen van 15 uit België. In Marokko verongelukte hij met een quad. Sinds zijn overlijden regent het vooral op Facebook extreem haatdragende en racistische reacties.
Om even de toon aan te geven, dit is een typische reactie:
Snel !! Geef alle mocro's een Quad !!!
Deze tweet van de Belgische opiniemaker Youssef Kobo werd al zo'n duizend keer gedeeld en bevat meer voorbeelden van reacties.
De online haatuitingen verbazen onze correspondent Bert van Slooten niet. "De problemen zijn hetzelfde als in Nederland", zegt hij. "Laatst was er weer een onderzoek waaruit bleek dat het aantal allochtonen met een baan bedroevend laag is omdat ze worden geweerd op de arbeidsmarkt. Dus het verbaast me niet dat de uitingen hetzelfde zijn, maar de reacties zijn wel ongekend fel."
Vooral online zijn een hoop mensen geschokt, al staat nou ook weer niet heel België op zijn kop. "De Vlaamse minister van Cultuur heeft de reacties veroordeeld", zegt Bert. "Maar voor de rest blijven de belangrijke politici tot nu toe vrij stil - al kan dat ook komen doordat ze op vakantie zijn."
De 17-jarige Hassan Al Hilou woont in België en probeert via zijn initiatief YouthTalks jongeren meer te betrekken in de maatschappij. Zijn eerste reactie als we hem vragen wat hij van de reacties vindt:
"Je ziet nu de haat tegenover de allochtone gemeenschap. Dit zijn dezelfde mensen die het erg vinden als er in Saudi-Arabië mensen worden gestenigd. Maar als dan een kind van 15 onschuldig sterft, schrijven ze dit. Ik vind dat hypocriet."
Volgens Hassan komen de reacties voor hem en andere allochtone jongeren niet als een verrassing. "Het is een beetje zo van: iedereen wist het, maar nu is het bevestigd. Zo voelt dat voor ons. Er is racisme, dat moeten we niet ontkennen. En we doen daar niet genoeg tegen."
Wat er dan wel zou moeten gebeuren? "Racisme is nooit 100 procent te bestrijden, maar tegen zoiets gruwelijks als dit willen we blijven vechten - zonder geweld uiteraard. Projecten zoals die van mij helpen, en ik hoop dat de overheid hier meer aandacht voor krijgt. Op scholen gebeurt te weinig, daar krijg je misschien één keer per jaar een beetje voorlichting."