De luchtballon kwam in een weiland terecht
NOS Nieuws

Raad wil meer controles na dodelijke ballonvaart VS

De Amerikaanse raad voor transportveiligheid NTSB wil dat ballonvaarders beter gecontroleerd worden, net zoals gebeurt bij vliegmaatschappijen. Een medewerker van de NTSB zei dat op een persconferentie over het onderzoek naar het ongeluk met een luchtballon in Texas, afgelopen weekend.

Alle zestien inzittenden kwamen om toen de luchtballon een hoogspanningsmast raakte en in brand vloog. Het is het dodelijkste ongeluk met een luchtballon in de VS ooit.

De NTSB heeft nog geen theorie over de oorzaak van het ongeluk naar buiten gebracht, maar wijst er wel op dat de controle op de ballonvaart-industrie te wensen over laat. Zo hoeven ballonvaarders geen regelmatige medische keuringen te ondergaan.

Drugsgebruik

Inmiddels is gebleken dat de piloot van de verongelukte luchtballon in het verleden meerdere keren is veroordeeld voor rijden onder invloed. Ook is hij een keer veroordeeld voor drugsgebruik. Of de piloot nu iets te verwijten viel, moet nog worden onderzocht.

De raad voor transportveiligheid heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten er al in 2014 op gewezen dat de controle op ballonvaarten beter zou moeten.

Tegelijkertijd is het aantal dodelijke ongelukken met luchtballonnen in Amerika de laatste decennia juist gedaald. Tussen 1982 en 1993 kwamen 43 ballonvaarders om het leven. Sindsdien vielen er nog 31 doden, de slachtoffers van het recente ongeluk niet meegerekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl