Een medewerker van het NFI doet onderzoek op plaats delict
NOS Nieuws

'Minder moorden in Nederland, maar wel stukken gewelddadiger'

Uit cijfers blijkt dat er sinds 1996 steeds minder moorden worden gepleegd in Nederland. Toch voelt dat niet zo. "De moorden zijn harder geworden en vinden plaats in het publieke domein, waardoor ze meer media-aandacht krijgen. Dat zorgt voor een vertekend perspectief", vertelt misdaadjournalist Gerlof Leistra van Elsevier.

"Als ik op verjaardagen met mensen over misdaad praat, krijg ik altijd dezelfde verbaasde reactie als ik vertel dat de cijfers zijn gedaald. Dat kan toch helemaal niet, zeggen ze dan", aldus Leistra in het NOS Radio 1 Journaal. "Criminelen schieten mensen neer met volautomatische wapens op straat. Dat krijgt natuurlijk meer aandacht in de media, maar je moet een beetje door dat nieuws heen kijken."

Gewelddadige drugsmoorden

Toch zijn er volgens Leistra nog veel moorden te zien in gebieden waar hennep wordt gedeald. "Maar vroeger zagen we veel meer liquidaties in het criminele circuit. Er waren vooral veel gewelddadige drugsmoorden te zien toen heroïne een populaire drug was." Dat de handel in harddrugs als heroïne nu minder voorkomt, is volgens Leistra een van de redenen waarom het aantal moorden zo laag is.

Ook de vergrijzing is een van de redenen voor de afname, zegt Leistra. "Bejaarden plegen minder moorden, en zitten ook meer binnen." Maar deze leefstijl is terug te zien bij meer Nederlanders. "Mensen zitten gewoon meer binnen, achter de computer. Ze zijn veel meer bezig met sociale media en komen minder buiten."

Bij ruim de helft van de omgebrachte vrouwen was de partner of ex de dader. Volgens Leistra zijn er nu meer singles, waardoor er ook minder moorden door partners kunnen worden gepleegd.

Ook de politie draagt bij aan een betere bestrijding van de criminaliteit. "Bij geweld wordt de verdachte al snel uit huis gehaald, zodat het niet zo ver komt."

Minder dan rest van Europa

In Nederland is het aantal moorden lager dan in de rest van Europa. Leistra noemt als verklaring opnieuw de vergrijzing en het politiebeleid, "maar het kan natuurlijk ook dat iets wat in het buitenland als 'doodslag' wordt benoemd, hier als 'dood door schuld' wordt bestempeld. Zo kan er een kleine vertekening in de cijfers plaatsvinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl