Russen boos op Google Maps vanwege Oekraïense plaatsnamen op de Krim
Verschillende Russische plaatsnamen op de Krim zijn in Google Maps vervangen door een Oekraïense, Tataarse tegenhanger. Daarover klagen meerdere Russische politici. Ook de premier van de Krim, Sergej Aksjonov, is boos; hij meent dat Google zich laat leiden door de 'Russofobie van Kiev'.
Google zegt tegenover de NOS dat het gaat om een fout, 'en geen politiek statement'; het bedrijf zegt de wijzigingen terug te zullen draaien. De wijzigingen zijn ingediend via Map Maker; daarmee kunnen Google-gebruikers zelf aanpassingen in Google Maps suggereren. Klaarblijkelijk zijn die per abuis goedgekeurd. Google zegt te onderzoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren.
De kwestie ligt gevoelig: de Krim hoorde sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bij Oekraïne, maar is in 2014 ingelijfd door Rusland. De meeste landen erkennen dat echter niet en spreken van een annexatie. Oekraïne claimt nog steeds de autoriteit over het schiereiland.
Sovjettijd
Onlangs nam het Oekraïense parlement een wet aan dat alles wat met het communisme te maken heeft, moet worden verbannen. Zo zijn standbeelden van Lenin nu uit den boze. Ook krijgen plaatsnamen met een Sovjet-naam een alternatieve, Tataarse naam. Op de Krim gaat het om tientallen plaatsjes en gehuchten die een nieuwe naam hebben gekregen.
Google Maps heeft sommige van die plaatsnamen overgenomen; zo heet 'Pravda' op de Krim nu 'Der Emes' in Google Maps. Op Bing Maps, van concurrent Microsoft, zijn de Russische plaatsnamen nog wel te zien.
Ophef
In de Doema, het Russische parlement, leidde de kwestie tot ophef. Een parlementariër zei dat Google zou moeten worden aangeklaagd voor separatisme, als het bedrijf de nieuwe plaatsnamen niet terug zou draaien.
Het gebeurt vaker dat Google Maps speelbal wordt van geopolitieke conflicten. De dienst zorgde onder meer in Israël voor ophef, waar een Israëlische stad een Palestijnse plaatsnaam kreeg. Ook territoriale conflicten zorgen voor problemen: zo werd een eilandje in de Middellandse Zee eerst aan Marokko en toen aan Spanje toegewezen.
Ook dichter bij huis ging het fout: in 2011 voegde Google Maps de haven van het Duitse plaatsje Emden per ongeluk bij Nederland.
Google probeert in het geval van de Krim de grens aan te passen op basis van de locatie van de gebruiker. In de Russische versie van Maps hoort de Krim bij dat land; in Oekraïne hoort de Krim bij Oekraïne, en de rest van de wereld wordt de grens aangegeven als betwist. Google doet dat ook in andere gebieden met betwiste grenzen.